Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
msgr. Franci Trstenjak (foto: Izidor Šček)
msgr. Franci Trstenjak

20 let: Glavni urednik se spominja

| 08.11.2014, 05:11

Danes je 8. november in če malce štejemo dneve do 28. novembra, do 20. rojstnega dne Radia Ognjišče, je to točno 20 dni. In za ta čas dvajsetih dni pred obletnico bomo v napšem programu s kratkimi prispevki obujali spomine na dve desetletji Radia Ognjišče. Danes bo natrosil nekaj spominov glavni urednik.

Prvi koraki že v letu 1993

Radio Ognjišče je s 24-urnim programom iz ljubljanskega studia začel 28. novembra 1994. Že nekaj mesecev pred tem, v začetku junija, je začel oddajati svoj tako imenovani lokalni program iz koprskega studia. Sicer pa začetki uresničevanja ideje o katoliškem radiu segajo v leto 1993, ko so bila izdana dovoljenja za pet oddajnih točk: Sveto Goro, Tinjan, Krvavec, Kum in Boč. V letu 1993 je tudi bil imenovan glavni in odgovorni urednik, ki je vodil pripravljalna dela tako pri ureditvi studijev kot pri oblikovanju radijskega programa, za katerega pa so bili potrebni sodelavci.

Za prostor, ki ga je potreboval koprski studio se je Radio Ognjišče dogovoril z župnijo svetega Marka na Markovcu v Kopru, ki je dala na voljo nekaj kvadratnih metrov kletnih prostorov. Sama priprava studia je bila relativno hitra, ker prostori niso bili veliki. K hitrosti je botrovala tudi zahteva dovoljenja, da moramo najpozneje v enem letu od izdanega dovoljenja začeti oddajati radijski program. Zato se je delo v koprskem studiu začelo 5. junija 1994.

Škof Metod Pirih
Škof Metod Pirih © Matjaž Merljak

Za ljubljanski studio je bilo potrebnega več napora pri iskanju ustreznih prostorov in dogovarjanju glede pogojev najemnine. Na koncu sta si v roke segla Radio Ognjišče in Nadškofija Ljubljana oz. Zavod svetega Stanislava, ki je dal na voljo več kot 500 kvadratnih metrov kletnih prostorov. Prostori, pa tudi Zavod v celoti, so bili po odhodu JLA zelo uničeni. Za pripravo ljubljanskega studia je bilo potrebnih veliko gradbenih posegov, kar je za Tiskovno društvo Ognjišče, ki je ustanovitelj in lastnik Radia Ognjišče, pomenilo še več začetnih finančnih sredstev. Kar nekaj mesecev so trajala obnovitvena dela in v začetku septembra 1994 so bili prostori pripravljeni v tolikšni meri, da so lahko svoje delo začeli opremljevalci studijskih prostorov. Konec oktobra so namestili prve aparature, na katerih se je tudi začelo praktično usposabljanje bodočih radijskih tehnikov.

V istem času, ko sta se gradila ljubljanski in koprski studio, so potekala avdicije za radijske voditelje in novinarje. Po izboru najboljših se je začelo nekaj mesečno usposabljanje. Šolo govora sta v Ljubljani vodili Ida Baš in Ajda Kalan, v Kopru pa Tonja Rahonc.

Kličemo blagoslov nad naše delo

Brez Božjega blagoslova ni pravega uspeha. Ta vera in prepričanje sta ves čas vodila direktorja, ustanovitelja Radia Ognjišče, mons. Franca Boleta in glavnega urednika Trstenjaka. Blagoslov na koprski studio in vse sodelavce je, 6. junija 1994, klical koprski škof Metod Pirih, na ljubljanski studio pa, 15. decembra istega leta, ljubljanski nadškof metropolit Alojzij Šuštar.

V Ljubljani se je hitro pokazalo, da je za normalno delo premalo pripravljenih prostorov. Zato so stekle priprave, da se v atriju Zavoda svetega Stanislava zgradi okoli 100 kvadratnih metrov površine, ki bodo dale pet novih prostorov, pisarn za voditelje, marketing in glavnega urednika. Ko so bila dela sklenjena in pisarniška oprema postavljena, je 12. avgusta 1996 novo pridobitev blagoslovil mariborski škof Franc Kramberger.

V zgodovini Radia Ognjišče je zapisan tudi blagoslov studia v Martjancih, ki jih je pripravila župnija Martjanci. 24. septembra 2007 je prostore blagoslovil murskosoboški škof Marjan Turnšek.

Molitev v radijski kapeli
Molitev v radijski kapeli © ARO

Prav posebno mesto med spomini Radia Ognjišče je dan blagoslova radijske kapele, ki je bil 8. decembra 2005. Kapelo, ki je posvečena svetemu patru Piju in blaženi Materi Tereziji, je blagoslovil ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran. V kapelo smo lahko nekaj mesecev pozneje postavili tudi relikvije obeh zavetnikov. V marcu 2006 smo prejeli relikvijo svetega patra Pija, v oktobru pa blažene Matere Terezije.

Radija ni brez zavzetih sodelavcev

Na začetku Radia Ognjišče je direktor tiskovnega društva Ognjišče mons. Franc Bole. Bogate izkušnje dela pri izdaji revije Ognjišče in knjig so ga pripeljale do drzne in preroške odločitve, da Cerkev v Sloveniji potrebuje tudi svoj radio, ker je bila verska in cerkvena vsebina v radijskih programih odrinjena na rob. Po osamosvojitvi Slovenije so se pokazale realne možnosti, da ideja postane meso. To nalogo je mons. Bole zaupal duhovniku mariborske škofije Franciju Trstenjaku, ki je bil pobudnik in organizator dobrodelnega koncerta Klic dobrote ter začetnik verske oddaje na Radiu Celje in oddaje Klic dobrote na Štajerskem valu, radiu Šmarje pri Jelšah.

Za koprski studio so se iskali honorarni sodelavci, medtem ko so se za ljubljanski studio iskali sodelavci tako za redno kot za honorarno zaposlitev. Radio Ognjišče je potreboval tudi ljudi za osnovne dejavnosti, ki jih zahteva podjetje in poslanstvo medija. A zaposlovali smo korak za korakom. Nikoli se ni prehitevalo. Ker je na začetku in v prvih letih sodelovalo zelo veliko študentov, ki jih je radio tudi usposabljal za radijsko delo, jim je bila ponujena tudi redna zaposlitev. Zaradi tega je večina zaposlenih z Radiem Ognjišče povezana od njegovega začetka, ki sega v leto 1994.

Med sodelavci Radia Ognjišče ima posebno mesto radijski voditelj Jure Sešek, ki so mu poslušalci večkrat namenili gong radijske popularnosti, bil pa je tudi kandidat za medijsko nagrado Viktor. Seškova popularnost, ki seveda temelji na sposobnostih in talentih, je bila na poseben način okronana v letu 2008 z zmago v televizijski oddaji TV Slovenija Zvezde pojejo, v kateri je prepeval v duetu z Nuško Drašček.

Voditelj RO Jure Sešek.
Voditelj RO Jure Sešek. © Izidor Sešek

Ob 20. obletnici Radia Ognjišče je v podjetju zaposlenih 33 oseb, poleg njih pa je še nekaj honorarnih sodelavcev. Število slednjih se je v zadnjih letih zelo skrčilo, ker so takšnemu koraku botrovale finančne razmere.

Radio Ognjišče ima dva vira prihodkov: prvi vir so oglasi in komercialne oddaje, drugi pa prostovoljni darovi podpornih članov, ki se imenujejo Prijatelji Radia Ognjišče. Razmerje med viroma je pol - pol. V prvih desetih letih, ko je bil čas največjih nakupov tehnične in računalniške opreme, med katero sodijo tudi oddajniki, so Radiu Ognjišče namenile donacijo škofovski konferenci ZDA in Kanade, bilo pa je tudi nekaj posameznikov iz tujine, ki so s svojim darom podprli katoliško radijsko postajo.

Grožnje z ugasnitvijo oddajnikov

V kroniki Radia Ognjišče so zapisani veseli in tudi manj veseli trenutki. Če je radio na začetku čakal nekaj let na prva dovoljenja za proste frekvence, se je čez leta zgodilo tudi to, da bi moral - v letu 1999 - ugasniti dva oddajnika: Maribor in Stari trg pri Ložu. Začasno dovoljenje je namreč preteklo, o stalnem ni bilo ne duha ne sluha. Na našo srečo je bil pritisk javnosti dovolj močan, da so razpisali frekvence za omenjene oddajni točki.

Naslednji zanimiv primer sega v leto 2003. 20. oktobra je namreč Radio Ognjišče v Državnem zboru Republike Slovenije izročil predsedniku Komisije za peticije mag. Janezu Drobniču peticijo zaradi nerazumljivega ravnanja pristojnih državnih organov pri razpisovanju in dodeljevanju radijskih frekvenc v Prekmurju. Pritožbi Radia Ognjišče se je s svojo zahtevo po slišnosti programa Radia Ognjišče v Pomurju pridružilo Pomursko pastoralno področje z zbranimi podpisi; v župnijah tega področja so zbrali 5.436 podpisov, tem pa se je pridružila še posebna izjava 26 županov Pomurja. Prvi oddajnik na področju murskosoboške škofije se je prižgal šele konec leta 2006.

Oddajniki Radia Ognjišče
Oddajniki Radia Ognjišče © ARO

Med veselimi trenutki, ki so zapisani v kroniki Radia Ognjišče, je radijska akcija zbiranja podpisov za drugi obisk papeža Janeza Pavla II., ki bi bil povezan s Slomškovo beatifikacijo. Po župnijah so v juliju 1998 zbirali podpise. Zbrali so 49.115 podpisov, ki jih je glavni urednik Trstenjak izročil papežu Janezu Pavlu II. 19. avgusta 1998 na koncu splošne avdience v dvorani Pavla VI.

Med posebnimi spomini se ohranja tudi odlikovanje vlade Kambodže leta 2007, ki ga je Radio Ognjišče prejel zaradi dobrodelne akcije s Pustno sobotno iskrico v letu 2005 za gradnjo nove osnovne šole, kjer je delovala sestra Ljudmila Anžič.

V posebnem spominu pa ostaja tudi 30. oktober 2013, ko je direktor msgr. Franc Bole od predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prejel odlikovanje „Red za zasluge“.

Prizadevanje za priznanje ustreznega statusa

Radio Ognjišče je začel s svojim poslanstvom 5. junija 1994 v koprskem studiu in 28. novembra 1994 v ljubljanskem studiu, kjer je tudi radijsko srce. Ob začetku delovanja je imel program Radia Ognjišče po tedanji zakonodaji status komercialnega programa, kar seveda ni ustrezalo realnosti. Komercialne vsebine v programu so zgolj in samo plačane oddaje različnih podjetij, ustanov in obrtnikov ter režirani oglasi in obvestila. Vse to pa ne dosega 10 odstotkov programa. V prvih desetih letih so zato potekala prizadevanja za ustreznejši status, ki smo ga dosegli 15. oktobra 2004. Ministrstvo za kulturo nam je dodelilo status nepridobitnega radijskega programa posebnega pomena.

Radio Ognjišče ustvarja skoraj v celoti lasten program. Tako imenovani tuji program je le vsakodnevna slovenska oddaja Radia Vatikan in letno okoli 40 prenosov nedeljskih maš, ki jih prevzamemo od Radia Slovenija.

V programu Radia Ognjišče je navzočih vseh osem zvrsti programskih vsebin, ki jih predvideva zakonodaja in pravilniki. V letu 2014 je bilo razmerje med posameznimi vsebinami naslednje:

  • informativnih vsebin 17,5 %
  • kulturno-umetniških vsebin 8,66 %
  • izobraževalnih vsebin 4,84 %
  • otroško-mladinskih vsebin 5,40 %
  • verskih vsebin 8,5 %
  • športnih vsebin 2,38 %
  • kulturno-zabavnih vsebin 5 %
  • zabavnih vsebin 3,9 %

V programu Radia Ognjišče je razmerje med govorom in glasbo 55 : 45, med slovensko in tujo glasbo pa je razmerje 70 : 30. Potrebno pa je omeniti, da je na nekatere praznike 100 % delež slovenske glasbe.

Mednarodno sodelovanje in povezovanje

Radio Ognjišče je s svojim 24-urnim program začel 28. novembra 1994. Kmalu po svojem začetku se je pridružil združenju krščanskih radijskih postaj Evrope in v letu 2008 prevzel organizacijo Konference, ki smo jo pripravili od 1. do 3. oktobra v hotelu Jelovica na Bledu. Na konferenci je imel eno glavnih predavanj celjski škof Anton Stres. Udeleženci konference so si ogledali Ljubljano in Postojnsko jamo.

Radio Ognjišče je s svojimi izkušnjami pomagal pri vzpostavitvi radijske postaje Ičengalo v Zambiji, v misijonskem centru, kjer je deloval minorit pater Miha Drevenšek. V letu 1996 je za dober mesec odšel na pomoč tehnik Izidor Šček.

p. Miha Drevenšek v intervjuju ob zadnjem obisku na Radiu Ognjišče
p. Miha Drevenšek v intervjuju ob zadnjem obisku na Radiu Ognjišče © Izidor Šček

Svoje znanje in izkušnje je Radio Ognjišče delil tudi s hrvaškim katoliškim radiem, ki je začel z rednim oddajanjem v letu 1997.

Radio Ognjišče aktivno sodeluje v medijski zbornici, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, še posebej pa v okviru združenja radijskih postaj posebnega pomena.

Osnovno poslanstvo Radia Ognjišče je ustvarjanje radijskega programa, ki ga oddajamo 24 ur dnevno. Vodeni program je vsak dan med 5.00 in 20.uro, večkrat do 23.ure, v nočnem času pa se program predvaja s pomočjo računalnika. Radio Ognjišče s svojimi sodelavci skrbi tudi za iskren kontakt s poslušalci izven programa. Tako so najbolj odmevni dogodki vsakoletna srečanja PRO-jevcev, radijske počitnice, v zadnjih letih tudi mini počitnice, in romanja.

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...