Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

V Vatikanu slovesna kanonizacija

Svet | 23.11.2014, 14:00 s. Brigita Zelič

Cerkev na Slovenskem se danes v svojem praznovanju nahaja v globokem sozvočju z dogajanjem v Vatikanu. Tam se je namreč na Trgu sv. Petra že zjutraj zbrala nepregledna množica ljudi, ki je želela proslaviti Kristusa Kralja s prisotnostjo na kanonizaciji oz. prištetju med svetnike šestih blaženih.

Novi svetniki so Giovanni Antonio Farina, škof v Vicenzi in redovni ustanovitelj, ki je živel v 19. stoletju; Kuriakose Elias Chavara Svete družine, indijski duhovnik in redovni ustanovitelj, ki je živel v 19. stoletju; Ludovico da Casoria, Italijan, frančiškanski duhovnik in prav tako redovni ustanovitelj v 19. stoletju; Nicòla da Longobardi, samostanski brat pavlincev italijanske narodnosti, ki je živel v drugi polovici 17. stoletja; Eufrasia Eluvathingal Presvetega srca, po poreklu iz Indije, redovnica iz kongregacije sester Karmelske Matere Božje, ki je živela na prehodu iz 19. v 20. stoletje; ter Italijan iz 13. stoletja, Amato Ronconi, frančiškanski tretjerednik in ustanovitelj bolnišnice za revne romarje v kraju Saludecio.

Na pročelju bazilike sv. Petra v Vatikanu so po novem že pred sveto mašo plapolale velike upodobitve novih svetnikov, ki so s svojimi življenjskimi zgodbami spodbujale prihajajoče. Pričevanje njihovega življenja je papež Frančišek tesno povezal prav z današnjim evangeljskim odlomkom, v katerem slišimo o tem, da Jezus sprejema kot sebi storjeno vse, kar naredimo bližnjemu zlasti lačnemu, žejnemu, bolnemu, zaporniku in človeku v kakršnem koli pomanjkanju. Novi svetniki so to pozorno in nežno ljubezen živeli po zgledu Dobrega pastirja, ki o njem govori že prerok Ezekijel in je v Jezusu dosegel svojo polnost. Skrb za Božjo čredo, ki je zdaj zaupana Cerkvi, ljudje doživljajo po njenih sinovih in hčerah, ki svoje življenje velikodušno uravnavajo skladno z evangelijem. Posebna pozornost do malih in zapostavljenih, je bila v življenju današnjih svetnikov zunanje znamenje njihove tesne notranje povezanosti z Bogom. Zato so ob sodbi slišali: „Pridite, prejmite Kraljestvo, ki je za vas pripravljeno od začetka sveta!“ Papež Frančišek je homilijo sklenil z željo, naj novi sveti s svojim zgledom in molitvijo podprejo našo odločnost hoditi po evangeljski poti, da bo tudi naše upanje prežeto z nesmrtnostjo in nas ne bodo osvajala vladarstva tega sveta. Marija, Mati in Kraljica svetnikov pa naj nas podpira s svojo priprošnjo.

Svet, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...