Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Logo kongresa gibanj (foto: Radio Vatikan)
Logo kongresa gibanj

Gibanja in skupnosti na skupni poti

Svet | 20.11.2014, 00:20 Marjana Debevec

V Vatikanu so bo dopoldne pod naslovom: Veselje evangelija - misijonarsko veselje začel tretji Svetovni kongres cerkvenih gibanj in novih skupnosti. Udeležilo se ga bo približno tristo ustanoviteljev, voditeljev in delegatov gibanj, ki bodo zastopali približno sto cerkvenih gibanj in novih skupnosti, navzočih na mednarodni ravni. Še veliko več gibanj pa deluje na škofijski ali krajevni ravni.

Kongres organizira Papeški svet za laike. Njegov predsednik kardinal Stanislav Rylko je povedal, da bo omenjeni dogodek posledica srečanja gibanj s papežem Frančiškom na binkošti lani. Razpravljali pa bodo o apostolski spodbudi Veselje evangelija. Cerkvena gibanja in nove skupnosti se namreč po njegovih besedah čutijo še posebej nagovorjeni ob povabilu svetega očeta. Sicer pa je predsednik Papeškega sveta za laike še povedal, da razcvet cerkvenih gibanj in novih skupnosti, kar je eden od najdragocenejših sadov drugega vatikanskega koncila, še naprej zbuja veliko zanimanje v postmoderni kulturi, zaznamovani s sekularizmom. „Mnogi se namreč sprašujejo, kako to, da je v svetu, ki tako radikalno zavrača Boga, mogoče najti mnogo moških in žensk, odraslih in mladih, ki odkrivajo veselje in lepoto krščanstva in z velikim navdušenjem sprejemajo Kristusa in njegov evangelij kot varen kompas svojega življenja“.

Predsednica Gibanja fokolarov Maria Voce pa je izrazila željo, da bi kongres po 15-ih letih sodelovanja med gibanji zaznamoval korak v večji zrelosti, da bi lahko Bog, Gospod zgodovine, iz vseh uspehov in padcev na tej poti izvlekel ne le sadove medsebojne obogatitve in občestva med gibanji, ampak da bi vsi skupaj bolj živeli za veliki cilj Kristusove Cerkve: Oče, da bi bili vsi eno. „To so sanje Boga. Upamo, da bomo znali odgovoriti na najgloblja pričakovanja mož in žena današnjega časa in tako prispevali k oblikovanju ene same človeške družine“, je še dejala Maria Voce.

Udeleženci kongresa se bodo srečali tudi s papežem Frančiškom. Pričakujejo, da jim bo dal smernice za naprej ter cerkvena gibanja in nove skupnosti opogumil pri izpolnjevanju njihovega misijonarskega poslanstva.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.