Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Otroci nosijo vodo; Afrika (foto: Alen Salihović)
Otroci nosijo vodo; Afrika

Mednarodna Karitas v boju proti eboli

Svet | 05.11.2014, 12:30 Marjana Debevec

Zaradi širjenja virusa ebole v zahodni Afriki je mednarodna Karitas sklicala vse redovne ustanove in katoliške organizacije, ki delujejo na prizadetih območjih. Na konferenci govorijo o pomenu preventive, pa tudi o pomenu duhovne in materialne bližine s trpečimi. Ebola je namreč zahtevala že več kot 5 tisoč smrtnih žrtev in 14 tisoč okuženih. Številke pa bi lahko poskočile na milijone, saj je smrtnost pri okužbi več kot 60 odstotna, poudarja mednarodna Karitas. Vse je odvisno od tega, kako hitro bodo sprejeli nujne ukrepe.

Cerkev je bila v tem pogledu zelo odzivna. Preko 2600 radijskih in SMS sporočil je ozaveščala prebivalce; več kot 53 tisoč družinam je razdelila sanitarne pakete. Zadnji izziv pa je prinašati hrano 1500 družinam v Sierra Leone in 1250 družinam v Gvineji. Posebni svetovalec Karitas za zdravstvo msgr. Robert J. Vitillo je za Radio Vatikan povedal: „Ti ljudje ne morejo zapustiti svojih domov, zato jim predstavniki vlade ali pa župnije nosijo hrano, vendar le za 21 dni. Če pa nekdo med njimi zboli, je treba karanteno podaljšati. Zato je nujno urediti sistem prehranjevanja, mi pa bomo to hrano delili naprej.“ Največja tragedija pa je več kot 3700 sirot, ki so zaprti v hišah, ali pa v raznih inštitutih. „Ostajajo zaprti v teh izolacijskih centrih, ki so najslabši prostor za zdrave otroke, saj se lahko tam tudi okužijo. Zato smo razne redovne skupnosti, kot so sestre Matere Terezije, prosili, naj vzamejo te otroke, ki so ostali brez staršev“, je povedal msgr. Vitillo.

Poleg tega po njegovih besedah medicinsko osebje v Afriki potrebuje primeren sanitetni material in pa boljšo usposobljenost, da se bodo lahko izognili okužbi. Mednarodna Karitas pa si prizadeva tudi za večjo usklajenost Cerkve pri pomoči prizadetim in na preventivnem področju, k čemur naj bi prispevala tudi omenjena konferenca.

Tudi Slovenska Karitas je pričela z zbiranjem sredstev za pomoč ogroženim z virusom ebole. Medtem pa je škofija Rochester v ameriški državi New York zaradi ebole prepovedala svojim duhovnikom potovanje v zahodno Afriko. Duhovnik, ki bi se odpravil na območje epidemije brez privoljenja škofa ali njegovega namestnika, ne sme več delovati v škofiji, da ne bi prenašali bolezni.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.