Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
dr. Boris Pleskovič (foto: Svetovni slovenski kongres)
dr. Boris Pleskovič

Dr. Pleskovič pozitivno o nadzoru ECB

Politika | 05.11.2014, 10:23 Tanja Dominko

Nova Ljubljanska banka, Nova kreditna banka Maribor in Unicredit banka so po novem pod posebnim nadzorom Evropske centralne banke. Cilj nadzora je večja varnost, trdnost in finančna integracija bančnega sistema. Ekonomist in dolgoletni sodelavec Svetovne banke ter sedanji predsednik Svetovnega slovenskega kongresa dr. Boris Pleskovič meni, da bo nadzor pozitiven.

Nadzor bodo opravljali ECB in pristojni nacionalni organi vseh držav iz območja evra, pri nas denimo Banka Slovenije. Ta bo nudila podatke, podporo in premagovala jezikovne ovire, ECB pa bo dejansko izdajala ali odvzemala dovoljenja za bančne storitve, za pridobivanje kvalificiranega deleža ter za licence vodilnih v posamezni banki. Skratka, ekonomist dr. Pleskovič si od nadzora Evropske centralne banke obeta več reda v glavnih slovenskih bankah. „Mislim, da je to zelo dobro, s tem bo večji red, višji standardi, zmanjšal pa se bo moralni hazard. Negativnih učinkov pri tem ne vidim.“ Prednost je po njegovem mnenju tudi v tem, da bo nadzornik prihajal iz Frankfurta. „Gledali bodo z distanco, to bodo nevtralni strokovnjaki, na katere ne bodo vplivali predsedniki političnih strank, ki bi morda hoteli kaj prikriti.

Evropska centralna banka bo vodila inšpekcijske preglede ter izrekala kazni in ukrepe v povezavi s kriznim upravljanjem. Kakšne ukrepe pričakuje Pleskovič? „Mi smo v dvajsetih letih pokazali, da teh bank ne znamo voditi. Te banke še vedno slabo delajo. Možno je, da bo ECB zahtevala, da se dodatno očistijo, da se tudi dodatna slaba posojila prenesejo na slabo banko.“

Kot smo že poročali, je na seznamu bank, ki jih bo nadzirala ECB, več kot 120 pomembnih kreditnih ustanov, poleg omenjenih treh slovenskih denimo vse sistemsko pomembne mednarodne bančne skupine, kot so Deutsche Bank, Commerzbank, Unicredit Group, Intesa Sanpaolo, Societe Generale, BNP Paribas, Santander, Raiffeisen, Sparkasse. Če ECB presodi, da je treba nadzirati še kakšno banko, se seznam lahko hitro podaljša.

Prisluhnite celotnemu pogovoru z dr. Borisom Pleskovičem.

Politika, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.