Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Konferenca slovenskega turizma (foto: Matjaž Merljak)
Konferenca slovenskega turizma

1. konferenca turizma in gostinstva SSK

| 02.10.2014, 18:15 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres SSK je v Postojni v četrtek, 2. oktobra 2014, pripravil prvo konferenco slovenskega turizma in gostinstva doma in po svetu. Na njej so predstavili stanje slovenskega turizma in vlogo managementa, dotaknili so se dobrih praks in spregovorili o viziji za slovenski turizem.

Kot je delaj predsednik SSK, dr. Boris Pleskovič, je to 29. strokovna konferenca v njihovi organizaciji. Prijavilo se je več kot 170 udeležencev, častni pokrovitelj je premier Miro Cerar, v uvodu je zbrane nagovoril minister za gospodarstvo Jožef Petrovič, kasneje pa še minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmauc.

Polovica sodelujočih so rojaki, ki se ukvarjajo s turizmom v ZDA, na Islandiji, v Avstriji in Nemčiji, „ker od teh se lahko veliko naučimo. Turizem je namreč ogledalo neke razvoja neke družbe in tudi odraz kulture neke dežele.“

Učimo pa se lahko ne le od turističnih delavcev iz sveta, kot primer dobre prakse je dr. Pleskovič navedel Postojnsko jamo, kjer je konferenca tudi potekala. Marjan Batagelj je namreč v nekaj letih povečal število turistov iz Azije in Latinske Amerike za 25 odstotkov.

Med konferenco slovenskega turizma
Med konferenco slovenskega turizma © Matjaž Merljak
Marjan Batagelj, direktor Postojnska jama d.d., je zadovoljen, da taka konferenca sploh poteka, da lahko o turizmu spregovorijo kritično in ne kritikantsko. Ko bomo spremenili kulturo obnašanja do gostov in jim iskreno pokazali, da so zaželeni ... Če se bomo nad gosti znašali, da niso dovolj dobri, pa smo dejavnost povsem zgrešili. Vedno bolj bo po njegovem veljajo, da smo turizem ljudje - nasmeh da lahko človek, pomaga lahko človek, ne kakšna aparatura. Kot je še povedal, v Postojnski jami zaznajo utrip zamejcev, zdomcev in izseljencev. Oni preko Postojnsko jamo tudi čutijo svojo identiteto.

Na konferenco je med drugim prišel Marko Podkubovšek iz ZDA, ki meni, da bi takih srečanj moralo biti več, da pride do izmenjave mnenj in znanj. Dejal je, da Amerika ne pozna Slovenije in jo večinoma obiščejo slučajno, ko so v eni od sosednjih ali bližnjih držav. Spregovorile so še Mateja Forštnarič iz Nemčije, ki je predstavila turizem v iskanju talentov, Helena Dejak, ki iz Islandije vodi turiste v Slovenijo in Nina Kuharič, ki je predstavila, kako turizem poučujejo v Švici.

Jamski dvorec, kjer poteka 1. konf. slo. turizma
Jamski dvorec, kjer poteka 1. konf. slo. turizma © Matjaž Merljak

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.