Jakob TurkJakob Turk
Jakob ČukJakob Čuk
Marcel KrekMarcel Krek
Konferenca slovenskega turizma (foto: Matjaž Merljak)
Konferenca slovenskega turizma

1. konferenca turizma in gostinstva SSK

| 02.10.2014, 18:15 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres SSK je v Postojni v četrtek, 2. oktobra 2014, pripravil prvo konferenco slovenskega turizma in gostinstva doma in po svetu. Na njej so predstavili stanje slovenskega turizma in vlogo managementa, dotaknili so se dobrih praks in spregovorili o viziji za slovenski turizem.

Kot je delaj predsednik SSK, dr. Boris Pleskovič, je to 29. strokovna konferenca v njihovi organizaciji. Prijavilo se je več kot 170 udeležencev, častni pokrovitelj je premier Miro Cerar, v uvodu je zbrane nagovoril minister za gospodarstvo Jožef Petrovič, kasneje pa še minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmauc.

Polovica sodelujočih so rojaki, ki se ukvarjajo s turizmom v ZDA, na Islandiji, v Avstriji in Nemčiji, „ker od teh se lahko veliko naučimo. Turizem je namreč ogledalo neke razvoja neke družbe in tudi odraz kulture neke dežele.“

Učimo pa se lahko ne le od turističnih delavcev iz sveta, kot primer dobre prakse je dr. Pleskovič navedel Postojnsko jamo, kjer je konferenca tudi potekala. Marjan Batagelj je namreč v nekaj letih povečal število turistov iz Azije in Latinske Amerike za 25 odstotkov.

Med konferenco slovenskega turizma
Med konferenco slovenskega turizma © Matjaž Merljak
Marjan Batagelj, direktor Postojnska jama d.d., je zadovoljen, da taka konferenca sploh poteka, da lahko o turizmu spregovorijo kritično in ne kritikantsko. Ko bomo spremenili kulturo obnašanja do gostov in jim iskreno pokazali, da so zaželeni ... Če se bomo nad gosti znašali, da niso dovolj dobri, pa smo dejavnost povsem zgrešili. Vedno bolj bo po njegovem veljajo, da smo turizem ljudje - nasmeh da lahko človek, pomaga lahko človek, ne kakšna aparatura. Kot je še povedal, v Postojnski jami zaznajo utrip zamejcev, zdomcev in izseljencev. Oni preko Postojnsko jamo tudi čutijo svojo identiteto.

Na konferenco je med drugim prišel Marko Podkubovšek iz ZDA, ki meni, da bi takih srečanj moralo biti več, da pride do izmenjave mnenj in znanj. Dejal je, da Amerika ne pozna Slovenije in jo večinoma obiščejo slučajno, ko so v eni od sosednjih ali bližnjih držav. Spregovorile so še Mateja Forštnarič iz Nemčije, ki je predstavila turizem v iskanju talentov, Helena Dejak, ki iz Islandije vodi turiste v Slovenijo in Nina Kuharič, ki je predstavila, kako turizem poučujejo v Švici.

Jamski dvorec, kjer poteka 1. konf. slo. turizma
Jamski dvorec, kjer poteka 1. konf. slo. turizma © Matjaž Merljak

Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...