Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Verska svoboda v upadanju, kristjani najbolj preganjani

Cerkev po svetu | 04.11.2014, 07:57 Marta Jerebič

Katoliška organizacija Pomoč Cerkvi v stiski je včeraj v Franciji predstavila poročilo o verski svobodi po svetu. Iz njega je razvidno, da se razmere že več let poslabšujejo, najbolj preganjana verska skupina pa so kristjani. Poročilo, ki zajema vse verske skupnosti, so danes predstavili še v nekaterih drugih državah.

Poročilo zajema 196 držav. V 81 državah je verska svoboda omejena. V 20 državah praktično ne obstaja, 14 od teh držav je muslimanskih. Na vrhu seznama, kjer ni verske svobode, ostaja Severna Koreja, države, za katere beležijo visoko stopnjo preganjanja, pa so Irak, Sirija, Libija, Nigerija, Pakistan, Savdska Arabija, Iran, Jemen, Kitajska, Egipt in Sudan.

Tiskovni predstavnik organizacije v Veliki Britaniji, John Pontifex, ob tem opozarja tudi na posamezne države, kjer se je verska svoboda nekoliko izboljšala. »V Iranu, Zimbabveju, Združenih arabskih emiratih, Tajvanu, Katarju in na Kubi so se razmere v obdobju od jeseni 2012 do poletja 2014 izboljšale.« V šiitskem Iranu je na primer predsednik dovolil gradnjo sunitskih mošej v Teheranu.

Poročilo izpostavlja tudi dejstvo, da se na Zahodu vero odrinja v zasebno življenje. »Na splošno beležimo zmanjševanje strpnosti in verskega pluralizma. In to tudi na stari celini. V Evropi beležimo povečanje protisemitskih in protiislamskih dogodkov, tudi v povezavi z izraelsko palestinskim konfliktom,« je za Radio Vatikan povedala tiskovna predstavnica organizacije v Italiji, Marta Petrosillo.

»Glavno sporočilo poročila je, da bi morali verski voditelji glasno obsoditi nasilje v imenu vere, prav tako pa podpreti versko strpnost,« je še dejal Pontifex in dodal, da poročilo zakonodajalce zahodnih držav poziva, da si versko svobodo zadajo za prednostno nalogo.

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.