Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek - Angelus (foto: CTV)
Papež Frančišek - Angelus

Papež: Svetniki so 'zadnji' na tem svetu, a 'prvi' pred Bogom

Cerkev po svetu | 01.11.2014, 12:58 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnjem opoldanskem nagovoru spregovoril o današnjem in jutrišnjem prazniku vseh svetih in vernih rajnih. Po njegovih besedah prva dva dneva v novembru za vse nas predstavljata močan trenutek vere, molitve in razmišljanja o »poslednjih rečeh« življenja. Danes hvalimo Boga za nepregledno vrsto svetnikov in svetnic vseh časov: običajnih in preprostih mož in žena, ki so bili včasih 'zadnji' na tem svetu, a 'prvi' pred Bogom. Hkrati se z obiskom pokopališč spominjamo tudi dragih pokojnikov, pri čemer nam je vir velike tolažbe misel, da so že v družbi Device Marije, apostolov, mučencev ter vseh svetnikov in svetnic v raju.

Papež Frančišek je pojasnil, da nam današnji praznik pomaga osvežiti eno temeljnih resnic krščanske vere, in sicer: občestvo svetnikov. To občestvo izhaja iz vere, vanj pa smo vključeni vsi, ki v moči krsta pripadamo Kristusu. Gre seveda za duhovno vez, ki se nadaljuje v življenju po smrti, saj je smrt ne more zlomiti.  “Med živečimi na tem svetu in tistimi, ki so prestopili prag smrti, namreč obstaja neuničljiva vez, zaradi katere vsi skupaj sestavljamo eno samo veliko družino.”

To čudovito občestvo med nebom in zemljo se najmočneje udejanja v bogoslužju, zlasti v obhajanju evharistije, ki izraža in uresničuje najglobljo edinost med člani Cerkve, je dejal papež. V evharistiji namreč srečujemo živega Jezusa in njegovo moč ter preko njega vstopamo v občestvo z našimi brati in sestrami po veri. Zavest tega občestva nas napolnjuje z veseljem, da tolikšno število ljudi skupaj z nami hodi po isti poti v nebo, hkrati pa je toliko drugih že doseglo svoj cilj v nebesih, kjer nas pričakujejo in molijo za nas, da bi skupaj večno zrli Očetovo obličje.

Po molitvi angelovega češčenja je papež pozval k miru v Sveti deželi. »Današnje bogoslužje nam govori o nebeškem Jeruzalemu. Vabim vas k molitvi za sveto mesto, ki je pri srcu judom, kristjanom in muslimanom in je bilo v teh dneh priča različnim napetostim, da bi bilo vedno bolj znamenje miru, ki ga Bog želi za vso človeško družino.«

Sveti oče je spomnil tudi, da je bil danes v Španiji za blaženega razglašen mučenec Peter Asua Mendia, baskovski duhovnik, ki se je v času španske državljanske vojne posvečal revnim in potrebnim. Zaradi zvestobe Gospodu in Cerkvi je bil mučen in ubit, zato po papeževih besedah za vse nas predstavlja zgled vztrajnosti v veri in pričevanju ljubezni.

Frančišek je na koncu spomnil tudi, da bo popoldne daroval mašo na rimskem pokopališču Verano. »Ob obisku osrednjega rimskega pokopališča, se v duhu pridružujem vsem, ki bodo v teh dneh obiskali grobove svojih dragih na pokopališčih po vsem svetu,« je še dejal papež.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...