Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Kaj nam bo sporočil papež v Redipuliji?

Slovenija | 11.09.2014, 09:20 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo pojutrišnjem obiskal Redipulijo in s tem zaznamoval stoletnico začetka prve svetovne vojne. Dva tedna zatem pa se bo odpravil v deželo, ki jo je prav tako zaznamovala vojna, še bolj pa povojni čas in komunistični režim. V Albaniji se bo sveti oče mudil 21. septembra.

Papež Frančišek v Redipulijo odhaja v času, ko po svetu divjajo številne vojne. Nekateri celo trdijo, da je svet že zajela 3. svetovna vojna. Zato dekan v Štandrežu Karlo Bolčina pričakuje, da se sveti oče ne bo oziral le v preteklost, ampak bo spregovoril o stanju danes. „Sveti oče gotovo ne bo imel zgodovinskega govora, kajti to ni v njegovem stilu najprej, in drugič: to tudi ni smisel njegovega obiska. To pomeni, da se bo gotovo dotaknil vseh žarišč nemira po svetu, posebej Bližnjega vzhoda in Afrike. Gotovo se bo dotaknil tudi tematike preganjanja kristjanov, ki ga zadnje čase na poseben način skrbi, na poseben način žuli; njega in tudi vse nas. In gotovo nam bo spregovoril in položil na srce, da bi vsi, čeprav vsak samo z eno drobno kapljico, prispevali za mir v svetu in molitvi za mir.

Papeže Frančišek pa ne bo prvi Petrov naslednik, ki bo obiskal Redipulijo. 3. maja 1992 je spomenik padlim v prvi svetovni vojni obiskal tudi sv. Janez Pavel II. „Pred tem veličastnim spomenikom“, je dejal, „v sebi čutim globoko ganjenost, ko se spominjam požrtvovalnosti na tisoče mladih in trpljenja, ki ga je povzročila vojna.“ Ob tem je odločno pozval k miru: „Mir za vašo deželo, mir za ljubljeni italijanski narod, mir za Evropo in cel svet“.

Čez dva tedna, 21. septembra, pa bo sveti oče obiskal albansko prestolnico Tirana. Enodnevni obisk v Albaniji, kot je papež sam pojasnil avgusta med povratnim letom iz Južne Koreje, ima dva poglavitna razloga. Najprej želi izraziti solidarnost in spodbuditi narod, kateremu je uspelo ustvariti edinost med muslimani, pravoslavnimi in katoličani, in sicer z medverskim svetom. Obenem pa želi papež Frančišek v molitvi spomniti tudi na žrtve komunističnega režima v državi, med katerim je bilo protiustavno iti k maši in med katerim je bilo uničenih kar 1820 krščanskih cerkva.

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...