Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Srebrnomašnik msgr. Franci Trstenjak (foto: Rok Mihevc)
Srebrnomašnik msgr. Franci Trstenjak

VIDEO: Srebrnomašni jubilej msgr. Francija Trstenjaka

Dobro delo dobro dene | 21.07.2014, 02:30

»Gospod, tukaj sem, ker si me klical« je geslo, ki ga je Franci Trstenjak pel ob novi maši pred 25 leti v domači mariborski stolni župniji sv. Janeza Krstnika, kjer je prvič stopil k oltarju kot ministrant. Vse od takrat, od leta 1989, mariborska stolna župnija ni več slavila nove maše. Ob srebrnomašniku se je zato v nedeljo zbralo veliko ljudi, ki so se skupaj z jubilantom zahvalili Bogu za 25 let službovanja v Gospodovem vinogradu. Pri opravljanju tako duhovniške kot uredniške radijske službe je bilo slišati prošnjo, da bi svojo vidno nalogo opravljal odgovorno, z veseljem in predano Gospodu.

Na srebrni slovesnosti msgr. Francija Trstenjaka v rodni stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika v Mariboru so bili navzoči tudi celjski škof in apostolski administrator mariborske nadškofije Stanislav Lipovšek ter upokojeni mariborski škof Jožef Smej, direktor Ognjišča msgr. Franc Bole, še nekateri letošnji srebrnomašniki Božo Rustja, Karel Bolčina, Ciril Istenič, p. Modest Merkač, bolniški duhovnik Miro Šlibar, p. Robert Bahčič, mariborski stolni župnik Marko Veršič in še mnogi sobratje duhovniki, člani Malteškega reda ter redovnice. V uvodnih nagovorih je bilo slišati številne spodbudne besede pri vodenju »radijske župnije«, ki je v Sloveniji in tudi zunaj meja prisotna 24 ur na dan. Ob tem je msgr. Trstenjak v dar dobil nov mašni plašč in albo.

Franci Trstenjak s sestro Sonjo Govekar
Franci Trstenjak s sestro Sonjo Govekar © Rok Mihevc

Od kršcenca Jakoba je prejel štolo z novima svetnikoma sv. Janezom XXIII. in sv. Janezom Pavlom II.
Od kršcenca Jakoba je prejel štolo z novima svetnikoma sv. Janezom XXIII. in sv. Janezom Pavlom II. © Rok Mihevc

 

Škof Lipovšek: »Radio je po tvoji zaslugi žarišče nove evangelizacije«

Kot je v nagovoru povedal celjski škof Stanislav Lipovšek, so predstojniki že v Francijevih bogoslovskih letih in posebej v času kaplanovanja v Celju opazili njegovo duhovne, misijonarske, medijske in organizacijske sposobnosti, zato so mu zaupali vodstvo nastajajočega Radia Ognjišče, kjer skupaj z direktorjem msgr. Francem Boletom oral radijsko ledino. »Dobro vemo, kako si na mnogotere načine doživljal pridigo iz današnjega evangelija o sejalcu, ki je sejal dobro seme. Ponoči pa je prišel sovražnik, ki je posejal plevel. ta je onemogočal zdravo rast – duhovno poslanstvo Radia Ognjišče v Cerkvi na Slovenskem. Doživljal pa si tudi priliko v današnjem evangeliju o gorčičnem zrnu, ko Jezus pravi, da je najmanjše. Ko pa zraste, postane veliko drevo, ki v svojih vejah nudi gnezda in zavetja pticam. nekaj podobnega se hvala Bogu dogaja z Radiem Ognjišče, ki že ima svoje postojanke širom Slovenije in tudi drugod po svetu, vse do vesolja. In to je tvoja največja zasluga, dragi srebrnomašnik, da si vztrajal, da si zaupal v Gospoda in v dobre ljudi ter s svojimi sodelavci iz nemogočega naredil mogoče. Za to vztrajnost in za tvoje pričevanje ti danes čestitamo in se ti v imenu Cerkve v Sloveniji zahvaljujemo.« Celjski škof je poudaril, da se Radio Ognjišče skupaj z vsemi cerkvenimi in pastoralnimi ustanovami vključuje v odrešenjsko poslanstvo Cerkve, ki se uresničuje v oznanjevanju, liturgiji, diakoniji oziroma Karitas. »Delovno področje je raznovrstno in zahtevno, a naš slavljenec je kot glavni in odgovorni urednik vedno in najprej duhovnik, ki je v službi Božjega kraljestva. Radio Ognjišče je postal resnično velika prižnica, kot je medije še posebej rad imenoval papež Frančišek. Radio prav po zaslugi urednika in sodelavcev imenitno uresničuje to poslanstvo, ko je v vedno večji meri ne le žarišče nove evangelizacije, ki se pogumno sooča s sodobnimi pojavi in dilemami Cerkve v sedanjem svetu, še posebej v naši domovini.«

Škof Stanislav Lipovšek
Škof Stanislav Lipovšek © Rok Mihevc

Ob sklepu slovesnega bogoslužja se je jubilant prisrčno zahvalil vsem zbranim, začenši s staršema, sorodnikom, prijateljem, znancem, sošolcem, duhovnikom pa tudi posameznikom, ki so mu stali ob strani na dozdajšnji poti, vendar niso bili navzoči. »Med navzočimi duhovniki izražam veliko spoštovanje in hvaležnost msgr. Boletu, ki me je spoznal za vrednega pri uresničevanju njegove ideje cerkvenega radia, ki si je privzel ime po reviji Ognjišče.« Posebej je omenil tudi letošnjega železnomašnika, škofa Smeja. »Bil mi je kot duhovnik Eli, ki je pomagal Samuelu pri prepoznavanju Gospodovega klica. Danes je, Bogu hvala, z nami, ter nam s svojo osebnostjo, duhovnim žarom in apostolskim nasledstvom pričuje, kako je Gospod poln dobrote do vseh, ki ga kličejo.« Msgr. Trstenjak se je s hvaležnostjo spomnil tudi nadškofa Franca Krambergerja, ki ga je sprejel v bogoslovju, mu podelil zakrament svetega reda in mu dovolil, da duhovniško služenje uresničuje na Radiu Ognjišče.

Upokojeni škof Smej, srebrnomašnik msgr. Trstenjak in apostolski administrator Lipovšek
Upokojeni škof Smej, srebrnomašnik msgr. Trstenjak in apostolski administrator Lipovšek © Rok Mihevc

 

Molitev za družine, da bi iz njih vzklili novi duhovni poklici

Še pred obhajanjem srebrne maše je bila v stolnici molitvena ura za duhovne poklice, ki jo je pripravila s. Štefka Klemen, z molitvijo, branjem in petjem pa so sodelovali številni mladi. Prosili so ne le za nove duhovniške in redovniške poklice, ampak tudi za družine, da bi postale žarišča žive vere, neomajnega upanja in dejavne ljubezni, da se bodo v njih rojevali, rasli in zoreli tudi duhovni poklici. »Krščanski starši naj v srcu gojijo pripravljenost, da bi dali Gospodu katerega od svojih otrok za rast ljubezni do Boga v svetu.« Še posebej so obdali z molitvijo vse mlade, ki čutijo v sebi Božji klic, da bi se velikodušno predali božji ljubezni, ter se povsem posvetili Bogu in njegovemu načrtu odrešenja.

Vse organizacijske niti ob slovesni srebrni maši je v rokah držal domači župnik Marko Veršič, ki je za naš radio spregovoril o praznovanju jubileja in bistvu duhovništva. »Duhovniški jubilej je zelo pomemben mejnik v življenju duhovnika, ampak v bistvu je veliko bolj pomembno življenje ljudi, da se znamo v življenju ustaviti in videti delo, ki ga duhovniki opravljamo. Drugi pomemben vidik je DDDD, saj to je bistvo duhovništva. Dobra dela morajo odlikovati vsakdan. Današnji evangelij je meni kot duhovniku izreden izziv: klasje in ljulka. Zavedati se moramo, da je v našem življenju, pa naj bo v mojem plemenitem duhovništvu ali v plemenitem očetovstvu, materinstvu, vsajena tudi ljulka. Vendar je odvisno, ali bomo gledali samo to ljulko, ali tudi to, da nekaj rojeva. Izziv je, da se v vseh svojih napakah tudi sam ne zagledam preveč v to, kar ne znam in zmorem.«

Urednik Radia Ognjišče živi svoje duhovniško poslanstvo nekoliko drugače, saj že dve desetletji, vse od nastanka, vodi to edino katoliško radijsko postajo v Sloveniji. Tega, da opravlja vidno vlogo v slovenskem medijskem prostoru, si msgr. Franci Trstenjak ne šteje za poseben uspeh. »Vem, da brez Božje pomoči ne bi mogel nič narediti. Sem pa vesel in hvaležen, da sem lahko orodje v Božjih rokah.«

DDDD: živila, pripomočki in 1200 evrov za družine v stiski

Karitativna dejavnost Radia Ognjišče se je pokazala tudi tokrat, saj smo bili 20. v mesecu, ko v letu praznovanja 20-letnice radia pripravljamo projekt Dobro delo dobro dene. V sklopu obhajanja srebrne maše in srečanja PRO (Prijateljev Radia Ognjišče) smo obiskovalce nagovorili, da lahko svoje darove – predvsem nepokvarljivo hrano, gospodinjske pripomočke ali denarno podporo – prinesejo k kombiju Karitas. Za osem družin v stiski s tamkajšnjega območja se je zbrala lepa bera doma pridelane hrane in nepokvarljivih živil. Bog povrni tudi vsem, ki ste darovali denar, s katerim bo Karitas dokupila potrebna živila. V kombiju Karitas, ki je stal pred stolnico se je po besedah Branka Mačka zbralo 63 kilogramov moke, 53 paketov kave, 72 kilogramov sladkorja, 13 litrov mleka, 93 paketov testenin, 21 konzerv, koruzni zdrob, čaj, čokolada, domač krompir, kruh, klobase in še mnogo drugih prehrambenih izdelkov. »Dobri ljudje so poskrbeli tudi za higieno in kozmetiko, prinesli so 6 kilogramov pralnega praška. Zbrali smo 1210 evrov. Z denarjem bomo pomagali pri plačilu elektrike, mesečnih obveznosti, pa tudi za delovne zvezke, kar je zdaj aktualno.« Svetovalka mariborske nadškofijske Karitas je izbrala različne družine, take z več kot otroki, kot tudi družino, v kateri je bolezen, brezposelnost, ali samo eden izmed staršev. Družine bodo prvo pomoč dobile v začetku prihodnjega meseca.

Zbiranje hrane za družine v stiski
Zbiranje hrane za družine v stiski © Rok Mihevc

V prvih šestih mesecih smo z omenjeno akcijo s pomočjo Mercatorja in njihovih strank napolnili že več kot 45 nakupovalnih vozičkov za družine v stiski. Vsaki družini, ki ji je bil izročen zbran paket živil, je Mercator dodal še vrednostni bon. V akciji smo priskočili na pomoč tudi ljudem, prizadetim v poplavah v Bosni in Hercegovini, v Srbiji in na Hrvaškem.

Akcija
Akcija © Rok Mihevc

 

Nekaj foto utrinkov:

Polna stolna cerkev sv. Janeza Krstnika
Polna stolna cerkev sv. Janeza Krstnika © Rok Mihevc

Ob prejemu slike bl. Antona Martina Slomška
Ob prejemu slike bl. Antona Martina Slomška © Rok Mihevc

Gala zbor pod vodstvom Marjana Buniča
Gala zbor pod vodstvom Marjana Buniča © Rok Mihevc

Srebrnomašniku so čestitali mnogi prijatelji.
Srebrnomašniku so čestitali mnogi prijatelji. © Rok Mihevc

 

Kulturni program na trgu pred cerkvijo
Kulturni program na trgu pred cerkvijo © Rok Mihevc

Nad organizacijo je bdel domači stolni župnik Marko Veršič.
Nad organizacijo je bdel domači stolni župnik Marko Veršič. © Rok Mihevc

Tudi msgr. Trstenjak je pred leti plesal pri folklorni skupini.
Tudi msgr. Trstenjak je pred leti plesal pri folklorni skupini. © Rok Mihevc

 

Dobro delo dobro dene, Radijski utrip, Srečanja PRO
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...