Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Počitnice, morje, dopust (foto: ARO)
Počitnice, morje, dopust

Slovo od Evboje – 7. in 8. dan radijskih počitnic

| 28.06.2014, 08:13 Tone Gorjup

Zadnji dan v hotelskem naselju smo posvetili kopanju in nabiranju vtisov, ki jih prinašamo domov. Maša praznika Srca Jezusovega nas je spomnila na Odrešenikovo brezpogojno in zastonjsko ljubezen do vsakega človeka. Večer pa je minil v duhu olimpijskih iger in potovanju Jazona in Medeje v spremstvu grških bogov in boginj v naše kraje vse do Vrhnike in zatem do Jadranskega morja. Tudi mi potujemo v tej smeri s postankom v Patrasu, kjer je mučeniške smrti umrl apostol Andrej. Tu je še plovba po Jonskem in Jadranskem morju, sledi Ancona in zatem domači kraji …

Vroč grški dan nas je prisilil v senco in ohladitev v bazenu, morju … predvsem pa smo morali gasiti žejo. Tudi pri olimpijskih igrah nas je pošteno pogrelo, tekmovalce zaradi naporov, navijače zaradi vztrajne podpore ekipam.

Foto galerija 12. radijskih počitnic

Še kratka noč in sledilo je slovo od otoka Evboje. Pot nas vodi do Korinta oziroma v njegovo neposredno bližino. Korontski kanal, ki je povezal Jonsko in Egejsko morje, današnjim velikim ladjam ni skrajšal poti, še vedno pa je nepogrešljiv za male ladjarje, saj jim prihrani marsikaj.

korintski kanal
korintski kanal © ARO

V nadaljevanju poti smo obiskali znameniti Epidaver (grško Epidaurus), mesto v antični Grčiji, ob Saronskem zalivu, na polotoku Peloponezu, znano po zdravilišču. Grki so skrbeli za človekovo telesno, duševno in duhovno zdravje, zato so poleg zdraviliškega naselja zgraditli tudi gledališče in svetišča.

grško gledališče Epidaurus
grško gledališče Epidaurus © ARO

Na podoben način so oblikovane tudi naše radijske počitnice, saj je duhovna dimenzija nepogrešljiv sestavni del vsakega dneva počitnikovanja. Zvečer smoprispeli v Lutraki, kjer smo prenočevali v različnih hotelih, nekateri celo v bližnjem Korintu. Sledi še Patras, mesto apostola Andreja in ladja, s katero smo prispeli v vročo Grčijo.

Radijske počitnice 2014 - trenutki zbranosti
Radijske počitnice 2014 - trenutki zbranosti © ARO

 

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...