Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Svetovni dan medicinskih sester. (foto: dmszbt-sg.si)
Svetovni dan medicinskih sester.

Medicinske sestre – ključni vir zdravja

Slovenija | 12.05.2014, 15:20

Medicinske sestre imajo skupaj z zdravstvenimi tehniki velik vpliv na zdravje vseh prebivalcev, poudarjajo v sindikatu delavcev v zdravstveni negi. Na pomen zaposlenih v zdravstveni negi opominja tudi geslo današnjega svetovnega dneva: Medicinske sestre – moč za spremembe. Ključni vir zdravja.

V sindikatu delavcev v zdravstveni negi poudarjajo, da se vse bolj kaže, da je zadostno število ustrezno usposobljenih in primerno motiviranih zaposlenih v zdravstveni negi zelo pomembno za zdravje prebivalstva.

Predsednica sindikata Jelka Mlakar je za naš radio povedala, da želijo ob tem dnevu seznaniti javnost in pozvati politiko, da poišče rešitve za zdravstveni istem na splošno.

»Trdim, da smo medicinske sestre tako vpete v pore in plasti zdravstvenega in socialnega varstva, da lahko s svojim znanjem in vedenjem pripomoremo k izboljšavam na nei strani in na drugi strani rešimo akutne probleme, ki se zadnja obdobja samo še povečujejo.«

Kot je povedala Mlakarjeva, so zadnje javnomnenjske raziskave pokazale, da jih državljani po stopnji zaupanja postavljajo takoj za gasilce med javnimi uslužbenci. »Bojim pa se, da zaradi preobremenitev in tega, ker ena medicinska sestra v zadnjem obdobju dela še za pol druge, da niso niti tiste ure, ki jih opravijo, plačane. Država ne prisluhne, da bi nas moralo biti več, ne glede na to, da so od profesionalnih združenj dobili izračune, da bi mas moralo biti 21 % več, kot nas je."

Medicinske sestre so najbliže in pogosto celo edine na voljo širšemu prebivalstvu. Zato nosijo veliko odgovornost za izboljšanje zdravja prebivalstva in doseganje milenijskih razvojnih ciljev.

»Svoje delo ovrednotim s tem, ko se mi pacienti, bolniki zahvalijo, ko sem jim bila na voljo. Kadarkoli. Ob hudih stiskah, kadar jokajo, samo da jih poslušam. Pa tudi v dobrih situacijah, ko se mogoče kdaj pokaže, da le ni vse tako brezizhodno in da so izvidi, ki so bili načeloma slabi, izkažejo za dobre,« pa je za Radio Ognjišče povedala Kristina Poljšak, medicinska sestra v specialističnih ambulantah na Onkološkem inštitutu.

Tudi v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije so v sporočilu za javnost opozorili na težave in izzive stroke zdravstvene nege. Pojasnili so, da se ta med drugim sooča s pomanjkanjem medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, izgorelostjo na delovnih mestih ter pomanjkanjem kadrovskih standardov in normativov.

Iz ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra pa so sporočili, da so vloga, znanje, srčnost in empatija izvajalcev zdravstvene nege ključni za varno zdravstveno nego. Tudi sami opozarjajo, da izvajalcev zdravstvene nege ni dovolj, zato se dnevno soočajo s kadrovskimi težavami. "Želimo si, da bi država navkljub hudi krizi imela posluh za težave v zdravstvu," so zapisali v sporočilu za javnost.

Slovenija, Sociala, Zdravstvo
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...