Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Aleš KarbaAleš Karba
Tone GorjupTone Gorjup
Seneka (foto: Internet)
Seneka

Senekova Medeja: Kako naj živim brez svojih otrok

| 01.05.2014, 19:33

V ljubljanski Drami so pripravili uprizoritev Senekove Medeje. Seneka: državnik, govornik, filozof, najbrž pa najbolj znan kot učitelj in svetovalec rimskega cesarja Nerona je bil Kristusov sodobnik (živel je v letih 4 pr. Kr. do 65 po Kr.).

Njegove drame so zaradi besedne gostote dolgo veljale za neuprizorljive in v resnici je težko slediti reki besed, ki se med predstavo valijo k nam; kopici imen, pokrajin, krajev, … Vendar prevajalka Jera Ivanc poudarja, da je smisel treba iskati v zvočni podobi, ritmični vztrajnosti in ne »opombah pod črto«. A kljub temu se gledalec kaj hitro lahko izgubi v dodajanju pomenov izgovorjenemu, zato je še toliko bolj na mestu, da si dramo privoščimo tudi v samoti lastnega branja, ki bo brez dvoma nagrajujoče.

Senekova Medeja je za razliko od Evripidove v obravnavi ženske bolečine sodobnejša in tudi bolj ženstvena je rimska Medeja, v primerjavi z grško (Evripidovo).

 

Predstava izrazito sloni na močni igralski interpretaciji glavne igralke in Nataša Barbara Gračner je zares odlična. Sicer spoznamo tudi nekaj drugih likov (dojiljo, Kreonta, Jazona in sla), a med njimi pravzaprav ne prihaja do neposrednih interakcij, dialogov; v bistvu gre za vrsto monologov. Ker imajo v antičnih dramah pomemebno vlogo tudi zbori, je režiserka Meta Hočevar vključila tudi te in izbrala je otroške zbore, kar dejansko potencira srhljivost dramske zgodbe. Glasba ima v predstavi pomembno vlogo – interpretirana je v živo – in zelo odločno in odlično dopolnjuje sporočilo.

Medejina zgodba nam je najbrž znana: Medeja pomaga Jazonu pri kraji runa zlatega ovna, ko pa se Jazon odloči za poroko s Kreuzo, Medejo, Jazonovo ženo doleti izgon. Medeja zato, da bi se maščevala Jazonu za ločitev in izdajstvo, umori njuna otroka – za kar ve, da bo Jazona najbolj prizadelo. V resnici s tem umorom bolj kot Jazona kaznuje sebe. In ker ve, da tako ne bo mogla živeti, dvigne roko tudi nad sabo. Vedeti moramo, da v antični družbi otroci po ločitvi vedno pripadajo očetu, z ločitvijo od moža se tako mora mati posloviti tudi od svojih otrok in Medeja se je odločila za dokončno slovo.

Zanimivo, da je ta Medejin mit tako zelo vklesan v našo zavest, da v psihiatriji celo poznamo izraz »Medejin sindrom«, ki označuje materino škodovanje lastnemu otroku z namenom maščevanja njegovemu očetu. Čeprav torej star več kot 2500 let (Evripidova Medeja je nastala v 5. stoletju pred Kristusom) odzvanja še danes in čeprav so – hvala Bogu – tako skrajne oblike maščevanja redke, pa smo tudi dandanes priče škodovanju otrokove dobrobiti, zaradi neizpolnjenosti v partnerskem odnosu.

V oddaji Od slike do besede boste ob 21.00 slišali nekaj besed o knjigi, ki jo je pred kratkim izdal Kud Logos: Poezija Svetega Janeza od Križa. Živel je v prelomnem 16. stoletju in velja za enega največjih dosežkov v španski liriki in mistični poeziji nasploh. V knjigi Pesmi je zbranih 15 pesmi, v kateri, kot je povedal prevajalec in avtor spremne besede Janez Žumer, prevladuje tematika mistične združitve z Bogom, opazni pa so vplivi treh literarnih tokov: španske renesančne literature, tradicionalne kastiljske poezije in vpliva Biblije.

V oddaji se nam bo predstavil tudi dr. Karel Gržan, ki nam bo povedal nekaj več ob njegovi uspešnici: Le kaj počne Bog v nebesih, ko pa je na zemlji toliko trpečih?

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...