Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Svetovni dan modrega planeta Zemlja

Svet | 22.04.2014, 13:19 Petra Stopar

Pa mu res še lahko rečemo 'moder'? Vsak dan se namreč v oceane steka na tone odpadkov, ki jih proizvede človek. Še posebej mesta. Zato letošnji svetovni dan Zemlje opozarja na pomen zelenih mest. Mesta morajo namreč postati bolj trajnostna, in sicer s tremi ključnimi elementi - z zgradbami, energijo in prometom.

Spomnimo, da so že pred štirimi leti energetski strokovnjaki Evropske unije izračunali, kdaj bomo ob nadaljevanju trenutnega tempa porabe energijo dokončno porabili zaloge nafte – to naj bi bilo že leta 2047. Naslednji bo pošel zemeljski plin, leta 2068, premog leta 2140, urana kot goriva za jedrske elektrarne pa bo zmanjkalo leta 2144.

Večina sveta energijo trenutno pridobiva iz zastarelih energetskih sistemov, ki so neučinkoviti, so pa tudi veliki onesnaževalci. Da bi mesta postala bolj trajnostna, je treba preoblikovati trenutni sistem, spodbuditi prehod k energetski učinkovitosti in obnovljivim virom energije ter izvesti trajnostne rešitve, primerne času, v katerem živimo. Po mnenju evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika je nujen prehod h krožnemu gospodarstvu, ki dela v sozvočju z naravo in ne proti njej.

Po podatkih Ministrstva za kmetijstvo in okolje se je povprečna temperatura zraka v zadnjih petdesetih letih v Sloveniji dvignila za 1,7 stopinje Celzija, višina snežne odeje se je v hribih zmanjšala tudi za polovico, sončnega vremena pa je za deset odstotkov več.

Pogled na gore
Pogled na gore © Izidor Šček

Obeleževanju dneva Zemlje se bo Slovenija pridružila s številnimi dogodki. V sklopu t.i. Zelenega tedna Razvojni center Srca Slovenije v Dolu pri Ljubljani pripravlja številne delavnice in predavanja, danes ob 18h pa tudi okroglo mizo o tem, ali znamo varčevati z energijo. V Energetski pisarni lahko vsak torek med 15. in 18. uro na voljo brezplačno svetovanje o načinih gradenj, obnovljivih virih in učinkoviti rabi energije.

Ob dnevu Zemlje je društvo Planet Zemlja podelilo 92 nazivov Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, 68 srebrnih Zelenih peres, 5 zlatih Zelenih peres in 8 priznanj Zemljo so nam posodili otroci. V natečaj se je vključilo prek 124 vzgojno-varstvenih in vzgojno-izobraževalnih zavodov. Po podatkih zavodov je v natečaju sodelovalo prek 13.000 otrok, zaposlenih in staršev. Prek projektov natečaja društvo mladim ponuja novo znanje s področja ekologije in sorodnih ved, ter jih spodbuja k raziskovanju, opazovanju in izražanju okoljskih tem.

Gozdna steza
Gozdna steza © aro

Kako stremeti k čim manjšemu onesnaževanju narave, ko gre za prevoz, bodo danes tudi s kampanjo za pomen uporabe kolesa pokazali s kolesarjenjem od Urada predsednika države do Živalskega vrta Ljubljana. Projekt Bike-track-Bike ima dva namena: Spodbuditi starejše osnovnošolce in njihove družine k vsakdanji uporabi kolesa za opravke in pomagati medicinski sestri Katarini Šabić, ki se je lani jeseni s kolesom odpravila na Madagaskar, ter zato zbrati sredstva za izgradnjo porodnišnice v misijonu Pedra Opeke.

Projekt in kampanjo, ki se bo nadaljevala v naslednjih tednih, je za naš radio predstavil vodja Andrej Klemenc iz REC Slovenija. Pogovoru z njim boste lahko prisluhnili redni petkovi oddaji Doživetja narave, ki jo pripravlja sodelavec Blaž Lesnik.

Svet, Politika, Sociala, Kmetijstvo, Evropska Unija, Hrana in okolje
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...