Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Bolnišnica Golnik  (foto: www.klinika-golnik.si)
Bolnišnica Golnik

Premalo medicinskih sester, grozi stavka?

Slovenija | 09.04.2014, 19:57

V sindikatu delavcev v zdravstveni negi opozarjajo na pomanjkanje medicinskih sester v zdravstvenem in socialnem varstvu. Razmere so po njihovi oceni tako pereče, da ne izključujejo niti stavke. Zahtevajo uresničevanje stavkovnega sporazuma, ki se nanaša na standarde in normative. Z ministrstva pa sporočajo, da dogovori s sindikati še niso končani. Kot kaže se težave v zdravstvu vse bolj kopičijo, medtem ko ministra za zdravje še nimamo.

O razmerah v zdravstvu in socialnem varstvu je na današnji novinarski konferenci spregovorila predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar. Poudarila je, da na podlagi izračunov, ki jih je pripravila stroka, v sindikatu trdijo, da je premalo 21 odstotkov oz. 1500 medicinskih sester. Sindikat zdravstvene nege opozarja javnost na poslabšanje razmer glede prisotnosti medicinskih sester na delovnem mestu ter zagotavljanja kvalitetnih in varnostnih storitev. »Če se razmere ne bodo izboljšale, kot se nakazuje, mora nekdo za to prevzeti odgovornost. Medicinske sestre ne zmorejo več opravljati svoje dejavnosti in opuščajo svoje storitve v določenem obsegu, kar pa zaradi prizadevnosti samih medicinskih sester še ni videti neposredno,« je v pogovoru za Radio Ognjišče opozorila predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije.

V sistemu zdravstva in socialnega varstva je trenutno približno 20.000 medicinskih sester in bolničarjev, a zavodov je v Sloveniji ogromno, potreb ljudi po njihovih storitvah pa iz dneva v dan več, je dejala Mlakarjeva. Tako bi na primer v intenzivni terapiji morala ena medicinska sestra skrbeti le za enega bolnika, največ za dva, a danes skrbi v povprečju za tri ali več bolnikov. To po besedah Mlakarjeve pomeni potencialno nevarnost, da eden od teh bolnikov umre zaradi tega, ker je medicinska sestra naredila napako. "Poleg tega je dokazano, da če medicinsko sestro med razdeljevanjem zdravil nekdo zmoti, je 50 do 80 odstotkov možnosti, da naredi napako pri delitvi zdravil, kar seveda lahko ogrozi bolnika ali celo povzroči smrt," pravi. Po dostopnih podatkih je 30 odstotkov vseh zapletov v zvezi z zdravili. Te napake in zapleti se po trditvah Mlakarjeve dogajajo zaradi velike preobremenjenosti medicinskih sester.

"Zahtevamo, da se država odzove in opredeli do dokumenta Kadrovski normativi in delovni standardi v zdravstveni in babiški negi, ki ga je predlagala stroka. O tem govori tudi stavkovni sporazum, ki ga je 20. maja 2013 z vlado podpisala večina sindikatov javnega sektorja," opozarja Mlakarjeva.

Ker je rok za uresničevanje sporazuma potekel 31. marca, se bodo člani sindikata na petkovi skupščini opredeljevali, kot je pojasnila Mlakarjeva, do "ignorance ministrstva za zdravje" na način, da bodo "nagovarjali" medicinske sestre, naj opravljajo svoje delo le v obsegu plačanega. Ob tem je spomnila na januarsko analizo, ki je pokazala, da medicinske sestre iz meseca v mesec opravijo več kot 200.000 neplačanih nadur.

Da so razmere v zdravstveni negi res pereče je potrdila tudi generalna sekretarka sindikata Flory Banovac, ki je poudarila, da so razmere v tem trenutku tako napete, da bodo medicinske sestre nekega dne službi rekle ne. A tragika zgodbe je v tem, da se bojijo za svoje službe, je dodala Banovčeva.

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da dogovori s sindikati še niso končani. Danes so vsem sindikatom s področja zdravstvene nege poslali predlog ministrstva glede standardov in normativov z obrazložitvijo metodologije, opozorili pa so jih tudi na mnenje o standardih in normativih Evropskega združenja medicinskih sester. To pravi, da so standardi v pristojnosti strokovnih združenj in profesionalnih organizacij, ki sprejemajo priporočila.

V sindikatu se bodo na petkovi skupščini odločili, kako naprej. »Medicinske sestre grozimo s stavko izključno takrat, ko res ne vidimo več izhoda. Že leta si prizadevamo, da bi priznali normative. Ne, da bi jih čez noč sprejeli, ampak priznali. MI zahtevamo, da nekdo reče: Ja, priporočamo strokovne normative, ki zagotavljajo kvalitetno in varno zdravstveno nego. Če tega ne dosegamo, bomo naredili to in to.« Mlakarjeva je za skupščino pripravila predlog razprave, da se delegati opredelijo, ali so pripravljeni počakati na novega ministra in mu z nekim rokom postaviti zahtevo za ureditev razmer, ali pa bodo šli v postopne sindikalne pritiske. »Da bodo medicinske sestre opravljale delo samo v obsegu, ki je plačan, da delajo samo v obsegu, ki zmorejo varno in kvalitetno opraviti, v zadnji fazi preostane stavka,« je sklenila Mlakarjeva.

Slovenija, Sociala, Zdravstvo
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...