Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Aleš KarbaAleš Karba
Tone GorjupTone Gorjup
Katarina in Anja z Zavoda Živim (foto: Nataša Ličen)
Katarina in Anja z Zavoda Živim

Se poslušati in si biti zvest

| 07.03.2014, 19:20

Spoštovanje življenja, sebe in drugih, je bila vsebina, o kateri smo se v oddaji za mlade pogovarjali s Katarino Nzobandora in Anjo Kastelic, ki sta javnosti dobro poznani zaradi vse bolj odmevnega delovanja Zavoda Živim, kjer skupaj s prostovoljci uresničujeta pomembno poslanstvo širjenja odgovornega in ljubečega odnosa do življenja. V Dijaško oddajo smo ju povabili predvsem zaradi delavnic za birmance, ki jih na povabilo župnij ali posameznikov, vse povsod po Sloveniji, pripravljajo dejavni pri Zavodu Živim.

Osveščanje in pomoč

O telesu, o spočetju in o intimnih odnosih, se danes že v osnovnošolskem prostoru, z mladimi veliko govori. Škoda je v tem, ker se jim nudijo samo tako imenovane servisne informacije, zgolj teorija brez čustev in na žalost skoraj nič o posledicah, če v svet intimnega vstopimo prezgodaj, še nezreli in z nepravim. Mladi imajo v sodobni družbi veliko izkrivljenih podob o zunanjem izgledu. Podobe telesne lepote so pogosto zmanipulirane zaradi računalniško popravljenih prikazov teles mladih deklet in fantov, predvsem modnega in zvezdniškega sveta. Zlorab na tem področju je veliko, mladi o njih odprto govorijo, sporočajo o svojih doživljanjih, mnogi težko sprejmejo sebe takšne, kot so. Odrasli pa kot, da jih ne slišimo in si še vedno zatiskamo oči. Pogosto se zatekamo k obtoževanjem ali preprosto v zadregi, ne vedoč, kako se odzvati, kje začeti, pogledamo proč. Morda zato, ker sami nismo bili deležni dobre vzgoje in se o lastni dragocenosti, o sprejetosti sebe in svoje podobe, o problematiki zlorabljanja spolnosti in posledično tudi o umetni prekinitvi življenja ne pogovarjamo celostno. Morda se tudi ne znamo, še najtežje se je pogovarjati prav s svojo mladostni-co-kom.

Vzor še vedno nerealna popolnost

Zavod ŽIV!M, ki je bil ustanovljen novembra 2011, sestavljajo tisti, ki verjamejo, da ima vsak človek pravico do življenja od spočetja do naravne smrti. Njihovo poslanstvo je pomagati otrokom in njihovim staršem, ki se soočajo z nenačrtovano nosečnostjo

Staršem, ki so že opravili splav, pomagajo na njihovi poti žalovanja s pogovorom, individualnimi terapijami in skupinami za samopomoč. Podobno tudi posameznikom, parom in družinam, ki so se znašle v katerikoli stiski (spontani splav, neplodnost, izgube, bolezni, konflikti, …).

Tistim, ki se srečujejo z nenačrtovano nosečnostjo in se zaradi težkih razmer v nosečnosti sprašujejo, kaj storiti, nudijo strokovno svetovanje in pogovor. O vsem tem smo razmišljali v oddaji za mlade. Ker je bila Dijaška oddaja prva v letošnjem postnem času, smo pogovor začeli s postom.

Katarina: Post je zame obdobje v letu, ki se ga vedno veselim, a hkrati tudi nekoliko bojim. Veselim se ga zaradi možnosti, ker je to lahko nov začetek, priložnost za spremembe in za iti globlje ter tudi priložnost za prečistiti sebe. Naložim si takšne vrste posta, ki me lahko privedejo bliže Bogu".

Anja: "Zame je post kot nekakšen tektonski premik v življenju. Je čas za uglasitev strun življenja, ko pogledam, kje lahko kaj bolj napnem, kje pa se bolj sprostim in sem lahko bolj usmiljena do sebe in drugih.

Zavod deluje na področju ozaveščanja in razkrivanja neresnic glede nerojenega človeškega življenja, umetne prekinitve nosečnosti, postabortivnega stresa in kontracepcije.

Anja: "Z mladimi rada delam, ker so provokativni in iskreni in si upajo povedati. Dovoliti jim moramo, da razmišljajo s svojo glavo in upajo začutiti svoje telo. Mladi danes samo poslušajo, polno imajo navodil, kdaj, kako, teh pritiskov je ogromno. Nedolžnost je na žalost postala že skoraj nekaj, česar se moraš znebiti čim prej. Pomembno sporočilo, ki ga lahko damo mladih danes je, da jim ni treba hiteti, naj se poslušajo in naj ne dovolijo, da bi jih kdorkoli v kaj silil".

Katarina: "Dve primarni nalogi imamo pri Zavodu, ne samo ozaveščanje mladih o dragocenosti življenja, ampak tudi pomoč mladim in staršem, ki se srečujejo z nenačrtovano nosečnostjo in tistim, ki so žrtve splava. Psihične bolečine zaradi prekinjenega življenja so zelo hude".

Vabljeni k poslušanju Dijaške oddaje. Za več informacij pa obiščite spletne strani http://www.zavod-zivim.si/

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...