Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež o duhovniškem posvečenju

Svet | 26.03.2014, 11:36 Marjana Debevec

Papež Frančišek je med dopoldansko katehezo nadaljeval razmišljanje o zakramentih. Potem ko je v preteklih tednih predstavil zakramente uvajanja, se je danes osredotočil na diakonsko, duhovniško in škofovsko posvečenje. Omenjeni zakrament po papeževih besedah kandidatom omogoča, da pasejo Jezusovo čredo v Njegovem Duhu in z Njegovim srcem, ki je srce ljubezni.

Tisti, ki prejmejo zakrament posvečenja, so postavljeni na vrh skupnosti. Za Jezusa pa to pomeni podvreči svojo oblast služenju, kot nam je sam pokazal, je dejal papež in dodal: »Škof, ki ne služi skupnosti, ne dela dobro, duhovnik, ki ne službi skupnosti, ne dela dobro, to je zgrešeno«.

Druga značilnost, ki izhaja iz tega zakramentalnega združenja s Kristusom je po njegovih besedah strastna ljubezen do Cerkve. Sveti Pavel pravi, da je Kristus ljubil Cerkev in je zanjo daroval samega sebe, da bi bila sveta in brezmadežna. »V moči tega posvečenja se duhovnik povsem posveti svoji skupnosti in jo ljubi z vsem srcem: to je namreč njegova družina«, je poudaril sveti oče.

Apostol Pavel pa Timoteju priporoča tudi, naj vedno oživlja dar, ki mu je bil dan preko polaganja rok. »Če škof ali duhovnik ne hranita svojega poslanstva z molitvijo, poslušanjem Božje besede, vsakodnevnim obhajanjem evharistije ter skrbnim in rednim prejemanjem zakramenta svete spovedi, bosta neizogibno izgubila pristen smisel svojega služenja in veselje, ki izhaja iz globokega občestva z Gospodom«, je dejal Frančišek. Tako posvečena oseba izgubi odnos z Bogom in zapade v povprečnost, ki ne služi Cerkvi. Kako pa nekdo postane duhovnik, se je vprašal papež? Pobudo dá Gospod, On kliče duhovnike, je dejal. »Mogoče so med vami mladi, ki so v svojem srcu začutili ta klic, da bi postali duhovniki in vse življenje služili drugim v Božjih stvareh. Če je kdo med vami to začutil v srcu, naj ve, da mu je Jezus položil to željo. Negujte to povabilo in molite, da bo raslo in prineslo sadove za vso Cerkev«, je svoj nagovor sklenil sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...