Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
p. Raniero Cantalamessa (foto: p. Robert Bahčič)
p. Raniero Cantalamessa

Postne pridige p. Cantalamesa o velikanih latinske Cerkve

Papež in Sveti sedež | 14.03.2014, 10:20 Marta Jerebič

Papež Frančišek in člani rimske kurije so dopoldne končali postne duhovne vaje, ki jih je v kraju Ariccia blizu Rima vodil rimski duhovnik Angelo De Donatis. Medtem so se v Vatikanu zjutraj že začele postne pridige, ki jih pripravlja papeški pridigar p. Raniero Cantalamessa. Danes je, sicer v odsotnosti svetega očeta, govoril o pomenu postnega časa, naslednje petke pa bo namenil velikim cerkvenim učiteljem: sv. Avguštinu, sv. Ambrožu, sv. Leonu Velikemu in sv. Gregorju Velikemu.

»Na ramenih velikanov. Velike resnice naše vere, premišljujoč s cerkvenimi očeti latinske Cerkve.« Tak je naslov petih postnih pridig, ki jih bo v kapeli Odrešenikove Matere v apostolski palači imel p. Cantalamessa. »Naslov je 'Na ramenih velikanov', kajti v srednjem veku so te očete imeli za 'velikane', na njihovih ramenih pa smo mi, ki tako lahko vidimo daleč, še dlje od njih samih, ravno zato, ker stojimo na njihovih ramenih,« je dejal papeški pridigar.

Pojasnil je, da bo sv. Avguštin izhodišče za premišljevanje o Cerkvi, predvsem o prispevku, ki ga lahko da današnjemu ekumenskemu dialogu. Avguštin namreč lahko da osnovo, ki bo pospešila proces edinosti med kristjani.

Z Ambrožem bo povezana tematika evharistije in Kristusa kot osebe. To bo tudi priložnost za zavrnitev mnogih pseudo-rekonstrukcij Kristusovega lika, ki so v zadnjih letih navduševali na televizijskih ekranih, filmih ali romanih. V ospredje bo postavljena podoba Kristusa v njegovem bistvenem, trdnem in dogmatičnem jedru.

Gregor Veliki bo poslušalcem postnih pridig povedal, da je Sveto pismo ljubezensko pismo, ki ga je Stvarnik napisal svojim ustvarjenim bitjem. Pomagal bo brati Sveto pismo s srcem zaljubljencev in ne le s kritičnimi očmi, je povedal p. Cantalamessa.

Naslov 'Na ramenih velikanov' po njegovih besedah ne pomeni samo gledati naprej, v doktrino. Pomeni tudi imeti preroški pogled, obrnjen v prihodnost in proti veliki noči. »Gledati naprej z upanjem, ne samo v večno življenje, ampak prav tako z zemeljskim upanjem: da bodo minile različne krize po svetu, kajti Bog je zvest in On je tisti, ki vlada svetu,« je še povedal papeški pridigar.

Vir: Radio Vatikan

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.