Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Svetovni molitveni dan žensk

Cerkev po svetu | 07.03.2014, 12:33 Marta Jerebič

V več kot 170-ih državah po svetu danes obhajamo svetovni molitveni dan žensk. Letos so molitev pripravile ženske iz Egipta na temo Reke v puščavi. V Sloveniji bomo ekumenski dogodek obeležili z bogoslužji v Ljubljani, Rogaški Slatini, Metliki, Mariboru, Murski Soboti, Šmarju in Turjaku.

Molitveno bogoslužje vsako leto napišejo ženske iz druge države. »Predstavijo svoje trenutne politične, družbene ali socialne razmere. Tako, da je zmeraj na določeno tematiko, ki potem obarva bogoslužje in molitve,« je povedala koordinatorica molitvenega dneva v Sloveniji Tanja Povšnar. Ženske v Egiptu letos opozarjajo na svoj zatirani položaj. Sprva jih je napolnjevalo upanje na 'arabsko pomlad'. »Takrat so bila velika upanja ob tej revoluciji, kaj vse so obljubljali politiki. Sedaj pa so poslale sporočilo: molite še bolj, kajti mi smo takrat mislili, da bo nekako ozračje, ta nov politični duh vse spremenil. V bistvu pa se niti ena izmed tistih obljub ni izpolnila.« Pri molitvenem dnevu žensk pa ne gre samo za molitev, ampak tudi konkretno pomoč oziroma podporo ženskam v izbrani državi. V Sloveniji se je gibanje odločilo, da bo pomagalo šolskim sestram v Aleksandriji.

Svetovni molitveni dan žensk je nastal v 19. stoletju, ko so krščanske ženske iz ZDA in Kanade začele z različnimi oblikami sodelovanja v podporo misijonski dejavnosti žensk doma in po svetu.

Svetovni molitveni dan žensk je svetovno žensko ekumensko gibanje, ki goji molitveno dejavnost in stike po različnih državah sveta, prvi petek v marcu pa vsako leto javnost povabi k dnevu skupne molitve. Molitveno bogoslužje vsako leto napišejo ženske iz druge države, ta država pa ob tem postane predmet molitve na dan, ki se začne, ko se zdani nad otočjem Tonga v Pacifiku in se nadaljuje po vseh celinah, dokler se približno 36 ur pozneje ne konča zadnje molitveno bogoslužje dneva na otočju Samoa.

Logotip svetovnega molitvenega dneva žensk je nastal leta 1982, ko so bogoslužje pripravile krščanske ženske z Irske. Sestavljen je iz štirih puščic v obliki keltskega križa, ki kažejo v središče s štirih strani neba. Puščice so oblikovane kot štiri klečeče osebe v molitvi, krog pa predstavlja svet in ekumensko edinost, kljub različnosti.

Gibanje svetovni molitveni dan žensk vsaka štiri leta pripravi tudi mednarodno srečanje, na katerem ima vsak narodni odbor možnost predlagati temo in primerne svetopisemske odlomke ter ponuditi sodelovanje pri sestavi in oblikovanju bogoslužja. Med srečanjem komisija oceni predloge ter določi teme in države, ki bodo pripravile molitveni dan za naslednja štiri leta. Posamezna izbrana dežela ne izbira svoje lastne teme, ampak temo določi mednarodni izvršni odbor, z odločitvijo pa se delegatke narodnih odborov seznanijo na mednarodnem srečanju.

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.