Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Halucinacije Bratuškove

Slovenija | 26.02.2014, 11:52 Marjana Debevec

O delu sedanje vlade je bilo izrečenih že veliko besed. Mnogi poudarjajo, da koalicijske stranke povezuje le želja po oblasti in ekonomski koristi, za državo pa ji ni mar. Dovolj je, da pomislimo, kako dolgo ni našla novih ministrov, ki naj bi pokrivala dva ključna resorja; da o zadolževanju za tekoče stroške ne govorimo. Časnik Finance pa je danes objavil članek z naslovom: Halucinacije vlade Alenke Bratušek.

Hvala za takšno politiko, od katere imajo prebivalci in podjetja čedalje manj, piše Karel Lipnik in dodaja: „Z nekaj cinizma lahko rečem, da je najuspešnejša poteza zdajšnje vlade v tem, da so za novega gospodarskega ministra postavili človeka, ki pravi, da nima političnih ambicij in da je leto in pol, ki ga bo preživel na ministrstvu, tudi vse“. To lahko po njegovem pomeni, da Metod Dragonja ne bo nasedal predvolilnim manevrom in bo postavil vsaj zasnove zdravih temeljev gospodarske politike Slovenije. Za to po njegovem obstaja le majhno upanje, saj so gospodarske razmere preveč resne, da bi se lahko z njimi še naprej igrali. Kot čisto zavajanje je označil včerajšnjo izjavo vlade, ki je izboljšane ocene komentirala z besedami, da se je kot pravilna pokazala usmeritev zdajšnje vlade, ki je končala pretirano rezanje odhodkov in se odločila za bolj umirjeno politiko proračunskega uravnoteženja. Edini razlog, da je bil lanski upad manjši od napovedanega, je namreč neto izvoz. „Statistično nam je šlo manj grdo od pričakovanj, ker je čedalje več prebivalcev na cesti lačnih, kupujejo manj v trgovinah in s tem kupujejo tudi manj uvoženih izdelkov“, piše Lipnik.

Rezultat je večji presežek zunanje menjave. Ustvarjen izvozni zaslužek pa se je, tudi z višjimi davki, delno stekel v državni proračun, ker, kot pravi vlada sama, država ni hotela varčevati. Delno pa so prezadolžena podjetja vračala bankam.

„Tiste, ki menite, da smo na dobri poti, je treba opozoriti, da bodo delovna mesta izginjala vsaj še dve leti“, piše Lipnik v Financah. Po napovedih evropske komisije jih bo letos deset tisoč manj, kar je približno sto milijonov evrov manj v proračunu, pol nepremičninskega davka bi s tem prihranili ali pa lanski dvig DDV.

Ob tem Lipnik opozarja na strah komisije, da se bo strukturni primanjkljaj javnih financ leta 2015 znova povečal. Javne finance se tako po njegovem izboljšujejo le na videz, dejansko pa so težave čedalje večje. Zato je toliko bolj pomembno, da država več pozornosti usmeri urejenemu konkurenčnemu poslovnemu okolju. To pomeni, da bo morala država izboljšati učinkovitost, poudarja Lipnik. Tu se bo po njegovem začela vloga gospodarskega ministra, ki bo moral najprej preprečiti nove birokratske »podvige,« denimo dodatno poročanje o izplačilih stroškov zaposlenim.

Ob sklepu se je Lipnik dotaknil tudi spornega davka na nepremičnine. Vlada naj bi takšne ideje po njegovem opustila. "Pa ne samo zaradi dodatnega obdavčevanja, ampak zato, ker dva meseca po njegovi uvedbi država nima ne pravih podatkov o plačnikih, Gurs toži, da ni sposoben pravočasno popraviti vseh evidenc, država pa ne ve, ali je davek sploh v skladu z ustavo".

S tem pa tudi podjetja ne vedo, kako bo to vplivalo na njihovo poslovanje. V takih razmerah so tuje in nove domače naložbe, ki bi lahko prinesle nova delovna mesta, seveda iluzija, piše Lipnik in dodaja: Uspešna Slovenija pa je halucinacija vlade.

Slovenija, Politika, Sociala, Kmetijstvo
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...