Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO: Papež mlade opogumil v dokončnih odločitvah

Svet | 14.02.2014, 14:57 Marjana Debevec

Ob godu s. Valentina je papež Frančišek na Trgu sv. Petra zbral več kot 20 tisoč mladih, ki nameravajo poročiti. Prišli so iz 28 držav sveta, med njimi tudi skupina iz Slovenije. Sveti oče jih je povabil k dokončnim odločitvam. Znova pa jim je ponovil tri besede, ki gradijo zakon in sicer: smem, hvala, oprosti.

Ob papežu Frančišku so se zbrali mladi, ki si želijo izraziti ljubezen za vedno in vztrajati na skupni poti. Prvi par je svetemu očetu spregovoril o strahu pred odločitvijo za vedno. Ta strah je po papeževih besedah značilen za našo kulturo, v kateri se vse spreminja. Zato tudi mnogi tisti, ki se se pripravljajo na poroko pravijo: ostaniva skupaj, dokler bo trajala ljubezen. Papež se je vprašal, ali je ljubezen le občutek, psihofizično stanje, ali pa je odnos, nekaj, kar raste. »Dragi zaročenci, pripravljate se na to, da boste rasli skupaj; da boste gradili hišo, kjer boste za vedno živeli skupaj. Saj je ne želite zgraditi na pesku občutkov, ki pridejo in gredo, ampak na skali prave ljubezni, ki prihaja od Boga, kajne?«, je mlade vprašal papež.

Kot je ljubezen Boga večna, tako po njegovih besedah želimo, da bi bila tudi ljubezen, ki ustvarja družino, stabilna in za vedno. »Ne smemo pustiti, da nas premaga kultura začasnega, ki nas danes vse preplavlja«, je bil odločen papež.

In kako po njegovih besedah premagamo ta strah pred odločitvijo za vedno? Tako, da se dan za dnem zaupamo Jezusu. Zakon po njegovih besedah ni uspel le če traja v času, ampak je pomembna kvaliteta. Biti skupaj, ljubiti se za vedno, je izziv za krščanske zakonce.

Na tej poti je zato po njegovih besedah nujna molitev. Zakonci naj po njegovih besedah molijo tudi takole: »Gospod, daj nama danes najino vsakodnevno ljubezen. Ljubezen je namreč za zakonce hrana za dušo, ki ju podpira, da gresta naprej.«

Živeti skupaj je po papeževih besedah umetnost. Pri tem nam pomagajo tri besede: smem, hvala, oprosti. Papež pravi, da gre pri tem za ljubeznivo prošnjo, da bi vstopili v življenje drugega s spoštovanjem in pozornostjo. Potem, ko je razložil pomen prvih dveh je papež spregovoril še o odpuščanju. V življenju vsi delamo napake, ki se jih moramo naučiti priznati in prositi odpuščanja. »Oprosti, če sem povzdignil glas; oprosti, če te nisem pozdravil; oprosti, če sem prišel pozno; če sem bil ta teden tako tih; če sem govoril preveč in nikoli poslušal; oprosti, če sem bil sem jezen in sem jezo stresel nate. Veliko se lahko opravičimo preko dneva. Tudi tako raste krščanska družina«, je dejal papež. Na srce jim je položil, naj se vsak večer spravita, saj bo le tako zakon rasel in se poglabljal.

Zakon je namreč po papeževih besedah vsakodnevno umetniško delo. »Mož ima nalogo ženo narediti bolj žensko in žena mora moža narediti bolj moškega. Rasti morata tudi v človeškosti. Kot moški in kot ženska«, je poudaril papež in dodal, da bodo otroci imeli to dediščino: očeta in mamo, ki sta rasla skupaj, tako da sta drug drugega delal bolj moškega in bolj žensko.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.