Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec
Odpravljanje posledic žledoloma na Velenjskem; vir: Elektro Celje (foto: Elektro Celje)
Odpravljanje posledic žledoloma na Velenjskem; vir: Elektro Celje

Ujma kliče k solidarnosti

Sociala | 05.02.2014, 12:35 Petra Stopar

Že peti dan so z namenom odpravljanja okvar in čiščenja infrastrukture na terenu intervencijske službe, ekipe Uprave za zaščito in reševanje, gasilci, elektro delavci, prostovoljci humanitarnih organizacij in tudi pripadniki Slovenske vojske. Tokratna ujma je znova pokazala, da znamo biti Slovenci zelo solidarni, tudi ko gre za medsebojno izposojo in delitev nujno potrebnih generatorjev elektrike.

Slovenija je iz tujine dobila vsaj že 45 agregatov in še so obljubljeni. Civilna zaščita najprej z njimi omogoči pretok pitne vode, za ostale prioritete se odločijo elektro podjetja. Ker ni dovolj agregatov za vsako hišo in blok, si je treba napravo med seboj posojati ali si njene zmogljivosti deliti.

Na terenu danes 400 vojakov

Kot je včeraj povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, so vpoklicali dodatne ekipe gasilcev z neprizadetih ali manj prizadetih območij. Poleg tega je bilo včeraj na terenu dvesto vojakov, danes pa jih je približno štiristo, kar je na obisku v Ljubnem potrdil tudi obrambni minister Roman Jakič.

Da za pomoč drugim mnogi tvegajo svoja življenja, je poudaril njegov predhodnik Aleš Hojs. Ob tem je opozoril na odnos države: »Gasilska društva še vedno niso oproščena davka na nepremičnine. V zadnjem času se pojavljajo neke teze, da bi z interventnim zakonom omilili davek na nepremičnine vsem prizadetim ljudem, ki so doživeli katastrofo na svojih kmetijskih zemljiščih.«

Če ne drugega, se je v Sloveniji zdaj pokazalo, kako je z opremo podhranjen sektor za zaščito in reševanje, predvsem pa Slovenska vojska, meni Hojs: »Po nekih informacijah je imela tudi vojska nekaj težav s tem, da ni imela ustreznega orodja, govorim konkretno o motornih žagah in podobno. Torej tudi v vojski se odraža tisto, na kar opozarjamo že nekaj časa, da seveda ni dovolj, da vojak ali reševalec dobi samo osnovno plačo, ampak da je treba v segmentu proračuna zagotoviti tudi ustrezna sredstva za opremo, usposabljanja in nove investicije.« A minister Jakič se s temi ugotovitvami ne strinja in pravi, da vojski ne morejo razdeliti motornih žag in jih poslati v gozdove, ker zato ni usposobljena. »In tudi za njihovo varnost moramo skrbeti. Zato je angažiranih 390 sekačev v RS, ki imajo licenco, da lahko delujejo s temi orodji, vojska pa bo seveda s svojo mehanizacijo, s svojimi znanji vedno pripravljena priskočiti na pomoč, v kolikor bo seveda angažirana s strani Civilne zaščite,« dodaja Jakič.

Izjemno delo gasilcev in pripadnikov civilne zaščite

Da je medsebojna pomoč na prvem mestu in se je velika solidarnost izkazala tudi v tej ujmi, je opazil Milan Čadež, župan občine Gorenja vas v Poljanski dolini, kjer je stanje še posebej težavno na odročnih in od sveta odrezanih krajih Jezersko in Sovodenj. Zaradi padca drevja na hišo so eno družino v ponedeljek že preselili v občinsko stanovanje, ker pa nevarnost podiranja dreves grozi še dvema hišama, so tudi tisti družini preko noči evaukirali v gostinski objekt na Zgornjem Jezerskem: »Lahko rečem, da tukaj zelo dobro sodelujemo, tako občina kot civilna zaščita, gasilci, krajevna skupnost. Tukaj vidimo, da te stvari na deželi še vedno dobro funkcionirajo.« Ob tem je pohvalil izredno požrtvovalnost gasilcev iz Trebije in Sovodnja, ki da so po njegovih besedah čistili cesto na zelo nevarnem terenu: »Smreka pade, ampak gasilci so še vedno na terenu, seveda ob upoštevanju vseh varnostnih, če že ne predpisov, ampak predvsem osebnega razumevanja.«

Po grobih ocenah Gasilske zveze Slovenije je od petka do včeraj na terenu skupno sodelovalo 21.745 gasilcev s 3.537 gasilskimi vozili. Danes je na pomoč na Postojnsko področje odšlo 132 gasilcev iz Podravske regije s 27 vozili, 34 agregati in 42 motornimi žagami. Več kot dvesto pomurskih gasilcev je s 57 agregati krenilo na pomoč Notranjski, gasilci s Celjske pa pomagajo v Savinjsko-šaleški regiji.

Poškodovani gozd na Velenjskem - žledolom; vir: Elektro Celje
Poškodovani gozd na Velenjskem - žledolom; vir: Elektro Celje © Elektro Celje

Kljub temu, da zaradi neprevoznosti cest delavci ponekod ne morejo v službo, pa nekateri delodajalci za te težave nimajo posluha, zato nekatere zaposlene s težko dostopnih območij Gorenjske v dolino pripeljejo z oklepniki, je poročal Radio Slovenija. Prav tako ne more delovnega mesta zapustiti marsikakšen prostovoljni gasilec in pripadnik civilne zaščite, ki je potreben pri odpravljanju posledic ujme, saj tega niti zakonodaja ne dopušča.

Za konec naj povemo, da so na Gorenjskem snega in težko prevoznih cest sicer vajeni, a kljub temu se po besedah poveljnika Civilne zaščite Gorje Jakoba Pora reševalci še srečajo s kakšnimi neolikanimi ali neopremljenimi vozniki, »takimi, ki ne zanjo iti vzvratno, in takrat potem pride do problem in posledično tudi do oviranja intervencij, ampak konec koncev, če imamo dobre živce, potem se vsi problemi dajo rešiti«.

Na stisko prebivalcev, ki so že več dni brez elektrike in posledično brez ogrevanja ali pitne vode, so se odzvale tudi humanitarne organizacije kot sta Karitas in Rdeči križ, ki pozivata k darovanju finančnih sredstev, saj se je treba zavedati, da lahko trenutne vremenske razmere stanje še poslabšajo.

Slovenska Karitas se je pridružila pomoči prizadetim ob ledeni ujmi, ki je zajela Slovenijo. Za prizadete družine je Karitas do sedaj zagotovila 10 močnejših agregatov. Osem agregatov bo družinam razdeljenih v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije. Dva agregata pa sta bila razdeljena danes na območju Škofijske Karitas Celje.

Slovenska Karitas zbira prispevke za pomoč gospodinjstvom, ki so utrpeli škodo zaradi ledene ujme in potrebujejo podporo. Svoj dar lahko podjetja in posamezniki prispevajo na: Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR : SI56 02140-0015556761, Namen: LEDENA UJMA, Sklic: 00 6238.

Sociala, Kmetijstvo, Hrana in okolje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...