Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Delegat Jože Kamin (foto: Boris Patzek)
Delegat Jože Kamin

Božič in novo leto v vzhodni Franciji in na Švedskem

| 07.01.2014, 09:30 Matjaž Merljak

O pripravi na božič in praznovanju med rojaki v Merlebachu, Aumetzu in Mericourtu smo je v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini spregovoril župnik v Merlebachu in delegat za Francijo Jože Kamin.

Na prvi sveti večer je bilo najlepše v Merlebachu. Kljub slabemu vremenu je bila kapela nabito polna, zbor Jadran je pol ure pred mašo pel stare slovenske pesmi. Večerna sveta maša je bila pretežno slovenska, nekaj pa tudi v francoskem jeziku. Po maši so srečanje nadaljevali v prijateljskem druženju v dvorani nad kapelo.

Božič je bil najprej duhovno bogat, nato pa človeško prijeten, je dejal Jože Kamin. Naslednji dan so imeli dopoldne sveto mašo. V Parizu je bila udeležba zelo majhna, na severu v Mericourtu so imeli božično mašo v nedeljo, 29. decembra. Tam v teh dneh tudi prenavljajo kapelo in prostore misije. "Kljub temu, da je skupnost oddaljena iz Merlebacha 440 kilometrov, jo z veseljem obiskujem," še dodaja Kamin.

Na sveti večer so verniki do zadnjega kotička napolnili kapelo v Merlebachu
Na sveti večer so verniki do zadnjega kotička napolnili kapelo v Merlebachu © Jože Kamin

Silvestrovanje je bilo z ožjimi sodelavci slovenske misije v mlinu. Druženje so prepletali z molitvijo, pletli načrte za leto 2014 - med drugim bodo z avtobusom poromali v Slovenijo.

Eno od voščil, ki jih je prejel za božič in novo leto, je Jože Kamin prevedel za poslušalke in poslušalce Radia Ognjišče:

Gospod, ob ponovnem koncu leta, sem pred teboj nocoj. Vzemi, kar sem dobrega storil in slednjemu daj obstoja. Kar sem slabega storil, orosi z odpuščanjem. Mojo družino in moje prijatelje, ki sem jih prizadel s hudim, obdaj z velikim plaščem nežnosti. Na osebe, ki sem jih žal sodil, položi senco svojega miru. Tistim, ki so mi podarili nasmeh, deli milino svojega duha. Naj bo tvoja ljubezen z nami v tem dnevu, ki nam ga podarjaš. Naj bo v osrčju našega počitka nocoj tvoja luč, ki naj nas razsvetljuje.

Jože Kamin je še povedal, da je Miklavž v začetku decembra obiskal skupnosti v Merlebachu in Aumetzu. V lepo polni kapeli v Merlebachu so se zbrali najprej in nato v dvorani v zgornjem nadstropju. Obdaril je najmlajše - teh je bilo 11- in lepo nagovoril tudi odrasle. Nato je odšel v Aumetz, kjer so učenci dopolnilnega pouka slovenskega jezila pripravili posebno komedijo o Miklažvevem prihodu. Prišlo je 120 ljudi, obdaril je 18 otrok. Obiskal je tudi rojake v Parizu, kjer je obdaril 10 otrok.


Zvone Podvinski na 56. Grajskem večeru
Zvone Podvinski © Matjaž Merljak

December 2013 je imel pet nedelj in tako je slovenski duhovnikna Švedskem Zvone Podvinski obiskal enajst slovenskih skupnosti tako na jugu Švedske kot proti vzhodu, vključno s Stockholmom. Vesel je, da je lahko obiskal in veselo novico o Jezusovem rojstvu ponesel tudi bolnim rojakom po domovih. V Göteborgru so imeli v dvorani Janeza Pavla II. polnočnico, na Štefanovo je bila v župnijski cerkvi Kristusa kralja sveta maša za domovino, saj je ta dan državni praznik slovenske samostojnosti in enotnosti.

Obiski pri preskušanih in bolnih rojakih so nov izziv za slovenskega duhovnika v zadnjem času. Če je kdaj duhovnik potreben, je prav gotovo v teh primerih.

Leto 2014 bo ob binkoštnem prazniku praznovaje jubileja - 40 let vseslovenskih romanj v Vadsteno. Romanje bo vodil švedski škof Anders, tako bo bogoslužje v obeh jezikih.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...