Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Cerkev v Avstriji na poti reforme

Svet | 28.01.2014, 13:09 Marjana Debevec

Avstrijski škofje se mudijo na obisku ad limina apostolorum v Vatikanu. Včeraj so se srečali s papežem Frančiškom. Cerkev v naši sosednji deželi se srečuje s številnimi izzivi. Od 98 odstotkov krščenih, se jih za katoličane izreka 63 odstotkov, nedeljsko sveto mašo pa jih med njimi obiskuje le 9 odstotkov. Po drugi strani pa narašča število nevernih. Izziv za Cerkev medtem ostaja tudi skupina duhovnikov, ki je leta 2006 pozvala k neposlušnosti.

Kardinal Christoph Schőnborn je za Radio Vatikan povedal, da je Cerkev v Avstriji na poti velikih sprememb. »Pisati o Cerkvi v medijih in govoriti o realnem življenju je nekaj povsem drugega. To sem izkusil glede pobude župnikov, zaradi katere je bila v svetu podoba Cerkve v Avstriji predstavljena le kot povabilo k neposlušnosti«, je povedal in dodal, da je teh duhovnikov v Avstriji le nekaj promilov.

Zatem je spregovoril o vprašalniku glede družine, ki so ga izvajali v pripravi na oktobrsko sinodo. Nanj je odgovorilo več kot 30 tisoč ljudi, kar kaže veliko zanimanja za to vprašanje, je zatrdil dunajski kardinal. Ljudje namreč danes iščejo povezanost med tem, kar bi želeli, in resničnim življenje. Naloga Cerkve je zato po besedah kardinala Schőnborna združiti realnost z usmiljenjem.

Novost, ki jo je pred nekaj leti začela uvajati Cerkev v Avstriji pa je večje sodelovanje med duhovniki in laiki. »Gre za eno tistih reform, ki so potrebne, ko strukture izhajajo iz konca 18. stoletja in so globoko zaznamovane s porastom števila župnij v 19. stoletju in po vojni. Takšna situacija ne odgovarja več realnemu stanju, ko upada število vernikov, pa tudi današnjim življenjskih navadam«, je povedal dunajski kardinal. Danes ni več samoumevno, da ljudje obiskujejo cerkev v svojem kraju, pa tudi mnogi župnikovi sodelavci niso več iz iste župnije. Zato je po besedah kardinala Schőnborna treba okrepiti skupnosti, ki bodo pričevale za močno vero. Treba je najti načine, da bodo ljudje znova našli evangelij in v Kristusu željo po duhovnem življenju. Tega pa ne moremo storiti, če le utrjujemo strukture, ampak je treba iti navzven, v družbo, je prepričan kardinal Schőnborn in se soočiti s stiskami, iskanji in hrepenenji sodobnega človeka.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...