Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek na Trgu Sv. Petra  (foto: p. Robert Bahčič, OFM)
Papež Frančišek na Trgu Sv. Petra | (foto: p. Robert Bahčič, OFM)

VIDEO: K edinosti vodijo ponižnost, iskanje in spreobrnjenje

Svet | 22.01.2014, 13:35 Tone Gorjup

Papež Frančišek je tokratno katehezo na Trgu sv. Petra posvetil molitveni osmini za edinost vseh kristjanov, ki smo jo začeli prejšnjo soboto in se končuje na praznik spreobrnjenja apostola Pavla. Pri tem je vzel za izhodišče Pavlovo vprašanje Korinčanom, ki so se prepirali med sabo, čigav je kdo. Apostol narodov jih je vprašal: Mar je Kristus razdeljen? Papež je ob koncu povabi k molitvi za vse, ki sodelujejo na mednarodni konferenci za mir v Siriji, da bi njihova prizadevanja obrodila sadove.

Papež je v katehezi najprej omenil, da nas kristjane ta dragocena molitvena pobuda povezuje že več kot sto let. To je čas, posvečen molitvi za edinost vseh krščenih in Jezusovi želji, „da bi bili vsi eno“ (Jn 17, 21). Geslo in gradivo za molitveno osmino vsako leto nastaja v sodelovanju Svetovnega sveta Cerkva in Papeškega sveta za edinost kristjanov. Tokrat sta pripravo osnutka zaupala krščanskim Cerkvam in skupnostim v Kanadi. Te so v ospredje postavile vprašanje, ki ga je sveti Pavel postavil kristjanom v Korintu: „Mar je Kristus razdeljen?“ 1 Kor 1, 13).

Po papeževih besedah Kristus ni bil razdeljen. „Vendar pa moramo iskreno in skesano priznati, da smo še vedno razdeljeni, kar je mnogim v pohujšanje.“ Pri trem je spomnil na razprtije v korintski Cerkvi, kjer so se kristjani prepirali, čigav je kdo: Pavlov, Apolov, Kefov ali Kristusov. Apostol Pavel Korinčanom in tudi nam pravi, da Kristusovega imena ne smemo uporabljati za to, da bi se kristjani delili med sabo. Papež je za njim ponovil, da Kristusov ime ustvarja občestvo in edinost, ne delitve. Ob tem je opozoril na dva temelja: krst in križ, ki sta skupna kristjanom in nas povezujeta v skupnost. Nasprotno pa razdeljenost jemlje verodostojnost našemu pričevanju za evangelij ter slabi moč križa.

Papež je v nadaljevanju omenil, da se Pavel kljub razprtijam med Korinčani Bogu zahvaljuje za milost, ki jim je bila dana v Jezusu Kristusu, kajti v njem so vsestransko obogateli v vsej besedi in vsem spoznanju. Pavel tako tudi nas vabi, naj se iskreno veselimo darov oziroma milosti, ki jo je Bog namenil drugim kristjanom. Pri tem je posebej opozoril na to, da lahko v drugih krščanskih skupnostih najdemo to, kar nam manjka, oziroma kar potrebujemo. Skupina iz Kanade, ki je pripravljala priročnik za letošnjo osmino, nas ne vabi k temu, da bi v prvi vrsti pomislili, kaj mi lahko damo drugim, ampak da bi spoznali, kaj lahko prejmemo od drugih. To pa po papeževih besedah zahteva ponižnost, iskanje in spreobrnjenje. „Pojdimo naprej po tej poti in molimo za edinost med kristjani, ker bo samo tako pohujšanje izginilo in ga ne bo več med nami,“ je še dejal papež.

Poziv udeležencem pogovorov o prihodnosti Sirije

Ob koncu avdience je papež Frančišek spomnil tudi na začetek mednarodne konference v podporo miru v Siriji v Montreuxu v Švici. Povabil je k molitvi, da bi se Gospod dotaknil src vseh sodelujočih, da bodo imeli pred očmi korist sirskega naroda, tako preskušanega, in vse moči usmerili v to, da se končata nasilje in konflikt, ki sta povzročila že preveč trpljenja. Papež želi in pričakuje, da se bo sirski narod odločil za pot sprave, zbližanja in obnove domovine, pri kateri bodo sodelovali vsi državljani; za pot, kjer drug v drugem ne bodo več gledali sovražnika ali nasprotnika, ampak brata, ki je drugega pripravljen sprejeti in objeti.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...