Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek - Angelus (foto: CTV)
Papež Frančišek - Angelus

VIDEO: Papež bo od 24. do 26. maja poromal v Sveto deželo

Papež in Sveti sedež | 05.01.2014, 13:21 Marta Jerebič

Papež Frančišek je danes opoldne svet – zlasti še Bližnji Vzhod – razveselil z novico, da bo meseca maja letos, če Bog da - kot je sam dejal - poromal v Sveto deželo. Med 24. in 26. majem namerava obiskati Aman v Jordaniji, Betlehem in Jeruzalem. Pri Božjem grobu, ki je tudi kraj Kristusovega vstajenja od mrtvih, bo ekumensko slavje, kjer bo molil skupaj carigrajskim pravoslavnim patriarhom Bartolomejem in predstavniki vseh krščanskih cerkva, ki živijo v Jeruzalemu. To se bo zgodilo ob 50. obletnici zgodovinskega srečanja med papežem Pavlom VI. in takratnim patriarhom iz Carigrada Atenagoro, do katerega je prišlo prav na današnji dan, to je 5. januarja 1964. Papež Frančišek je ob napovedi hkrati prosil, naj to romanje podpremo s svojo molitvijo.

Sveti oče je opoldanski nagovor namenil razmišljanju ob evangeljskem odlomku današnje 2. nedelje po božiču. V njem apostol Janez govori o prihodu na svet 2. Božje Osebe, ki se naseli med nami ljudmi (prim. Jn 1,14). V teh besedah je povzeta bistvena vsebina krščanstva in se ji ne nehamo čuditi, je dejal papež Frančišek. Bog je nase sprejel umrljivost, postal je krhek kot mi, z nami je delil našo človeško usodo, sam brez greha je nase vzel naše grehe, kot bi bili njegovi. Vstopil je našo zgodovino in postal povsem Bog-z-nami. Jezusovo rojstvo torej dokazuje, da se je Bog hotel združiti z vsakim človekom, z vsakim izmed nas, da bi nam podaril svoje življenje in svoje veselje.

V občudovanju te neizmerne veličine Božje dobrote in ljubezni pa odkrijemo hkrati tudi drugi pol resnice zgodovine odrešenja. Ta je povezan z nami ljudmi in našim osebnim in svobodnim odgovorom na ponujeni dar:

„V skrivnosti učlovečenja Božjega Sina je hkrati prisoten vidik, ki je povezan s človeško svobodo, s svobodo slehernega med nami. Božja Beseda se nastani med nami, ubogimi in potrebnimi usmiljenja. In mi vsi bi morali pohiteti po milost, ki nam jo ponuja. Medtem pa, kot nadaljuje evangelij po Janezu, „je njeni niso sprejeli“ (1,11). Tudi mi Božjo Besedo večkrat zavračamo. Raje ostajamo v zaprtosti svojih zmot in v tesnobi svojih grehov. Toda Jezus ne odstopa in ne odneha podarjati samega sebe in svoje milosti, ki nas odrešuje! Jezus je potrpežljiv. Jezus zna čakati. Vedno nas čaka. To je sporočilo upanja, to je vedno staro in hkrati vselej novo sporočilo odrešenja.“

Poklicani smo z veseljem pričevati o tem evangeljskem sporočilu življenja, o evangeliju luči, upanja in ljubezni, je še dejal sveti oče. Zagotovil je, da je sporočilo, ki ga daje Jezus: življenje, luč, upanje in ljubezen.

Opoldanski nagovor je papež Frančišek sklenil s prošnjo k Božji Materi Mariji, naj nam vedno stoji ob strani, da bomo ostali zvesti krščanski poklicanosti in bomo tako mogli uresničiti želje po pravičnosti in miru, ki jih ob začetku tega novega leta nosimo v sebi.

Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...