Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Zdravstveni delavci opozarjajo: Ne varčujte na bolnikih

Slovenija | 21.12.2013, 07:00

Zaposleni v zdravstveni negi opozarjajo na kritičnost pomanjkanja kadra v bolnišnicah. Stroka zdravstvene in babiške nege namreč svari pred resnimi posledicami nespametnega varčevanja na bolnikih, ki se odraža v pomanjkanju medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov in babic ter zapiranju bolniških sob. Zaradi pomanjkanja negovalnega kadra so na kardiologiji UKC Ljubljana začasno zaprli nekaj sob.

Zbornica zdravstvene in babiške nege, Sindikat delavcev v zdravstveni negi in razširjeni strokovni kolegij za zdravstveno nego opozarjajo, da je zapiranje bolniških sob zaradi pomanjkanja kadrov zdravstvene nege v UKC Ljubljana izjemno resno opozorilo, da je ogrožena kakovost in varnost zdravstvene nege bolnikov v celotnem slovenskem prostoru. Damjana Pondelek iz Zbornice zdravstvene in babiške nege – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije: »Zato je apel strokovne javnosti uperjen proti nerazumljivim ukrepom, ki omejujejo zaposlovanje medicinskih sester, babic in tehnikov. Njihovo pomanjkanje v zdravstvenih zavodih in socialnovarstvenih ustanovah vodi v scenarije, ki smo jim bili pred nekaj leti priča v Angliji, kjer je zaradi pomanjkanja negovalnega kadra in posledične pomanjkljive nege in oskrbe umrlo več sto pacientov.«

Stroka zdravstvene in babiške nege že nekaj let opozarja, da je v državi nastal nevzdržen paradoks med potrebami po izvajalcih zdravstvene in babiške nege (stalno pomanjkanje v zavodih) in ponudbo na tržišču (presežek oziroma nezaposlenost).

Ob tem samo na bolnišničnih oddelkih stalno primanjkuje več kot 20 odstotkov medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, navajajo v zbornici in dodajajo, da so izračuni narejeni po priznani metodologiji, ki jo je potrdil zdravstveni svet.

Zaradi uveljavitve zakona o uravnoteženju javnih financ zdaj ni mogoče niti nujno zaposlovanje niti začasno nadomeščanje kadra. Vsako odobritev namreč potrjuje ministrstvo za zdravje, ki pa to, kot navajajo v zbornici, počne z veliko zamudo ali sploh ne. Zaposleni so prisiljeni delati preko polnega delovnega časa, kar ni plačano; koriščenje presežnih ur pa pomeni manj medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov na delovnih mestih.«Posledice so zdaj tu, prvi pacienti so ostali pred vrati bolnišnic, bojimo se, da jih bo v prihodnosti več. Ob pomanjkanju negovanega kadra je pričakovati porast strokovnih napak, ki imajo lahko usodne posledice za slehernega pacienta. V mislih imamo povečano število bolnišničnih okužb, padce pacientov, pojavnost razjed zaradi pritiska, preležanin, pacienti ne bodo umiti, nahranjeni in podobno,« je za Radio Ognjišče povedala Damjana Pondelek.

Stroka zato poziva k potrditvi kadrovskih normativov in podpira prizadevanja stanovskega sindikata za uresničitev sprejetega stavkovnega sporazuma, po katerem morajo biti do konca leta sprejeti kadrovski standardi in normativi za zaposlene v zdravstveni in babiški negi.

Slovenija, Sociala, Zdravstvo
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...