Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Marcel KrekMarcel Krek
Milan Meglič in Anton Tomec (foto: Robert Božič)
Milan Meglič in Anton Tomec

Čebelarji rajajo!

| 27.11.2013, 14:06

Petek 22. novembra 2013 se je v zgodovino slovenskega čebelarstva zapisal kot zgodovinski mejnik, saj je slovenskim čebelarjem po dolgoletnih prizadevanjih vendarle uspelo, da so na evropskem nivoju zaščitili Slovenski med z geografsko označbo.

Slovenski med je tako postal 19. slovenski izdelek, registriran pri Evropski komisiji in prvi slovenski izdelek, ki v registriranem imenu nosi naziv države. To je trenutek za veselje, pravi tajnik ČZS Anton Tomec:

"Danes praznujemo. Slovenski čebelarji smo zagotovo prva skupina v kmetijstvu v Sloveniji, ki je uspela, pa ne oziraje na to, da nismo poslovno povezani, zgraditi skupno blagovno znamko, ki je sedaj postala tudi evropska blagovna znamka!"

Anton Tomec
Anton Tomec © Robert Božič

Čebelar Milan Meglič, idejni oče projekta Slovenskega medu z geografsko označbo po skoraj 15 letih volunterskega dela za priznanje tega statusa pravi: " Mi imamo zdaj to blagovno znamko, zaščito in to je tako pomembno in močno orodje, na nas pa je če ga bomo znali izkoristiti."

Milan Meglič
Milan Meglič © Administrator

Škoda truda, da se je treba tako boriti z birokrati!

Predsednik ČZS Boštjan Noč izraža veselje, da je, čeprav so morali pri odgovornih večkrat "zarobantiti" projekt uspel in bo na dolgi rok slovenskim čebelarjem prinesel veliko koristi.

Boštjan Noč
Boštjan Noč © Robert Božič

Noč še pozdravlja podporo, ki jo je na zadnjih korakih projektu zagotovil minister Dejan Židan, saj je bila, po mnenju čebelarjev, prav ta domača podpora v Bruslju slišana. Trenutno je v sistemu 300 slovenskih čebelarjev, upajo pa, da se bodo vanj vključili pravzaprav vsi, saj za čebelarja ne prinaša dodatnih finančnih obveznosti. Prav to je namreč bil cilj uvajanja skupinske blagovne znamke.

Višja kakovost se okusi!

Tanja Vrhovnik, ki skrbi za promocijo Slovenskega medu pravi, da se višjo kakovost okusi in da to spoznava vedno več potrošnikov in opozarja: " To niso samo tehnične lastnosti slovenskega medu, varnost, sledljivost, slovensko poreklo, višja kakovost, to je poln odličen okus, to je več sto let slovenske čebelarske tradicije, to je ljubezen čebelarjev do čebel in do narave, vse to zajema Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo!"

Tanja Vrhovnik
Tanja Vrhovnik © Robert Božič

Sara Isaković (photo: NL) Sara Isaković (photo: NL)

»Tista« plavalka, danes mamica in psihologinja

Kjerkoli se Sara Isaković pojavi, se je večina še vedno najbolj spomni po njeni izjemni športni karieri. Tudi njej ostaja v lepem spominu, kot sama opiše, zlato obdobje športnega plavanja, ko je ...