Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
p. Branko Cestnik (foto: Robert Božič)
p. Branko Cestnik

VIDEO: P. Cestnik: Hoja v resnici je program!

Slovenija | 28.11.2013, 12:57 Marta Jerebič

"Katoliški medij najprej „hodi v resnici“ v odnosu do Boga," je v pridigi ob 19. rojstnem dnevu Radia Ognjišče v cerkvi Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano dejal pater Branko Cestnik. Prepričan je, da je umetnost medija, da selekcijo dogodkov opravi na način, da ni prizadeta resnica, pri tem pa mu mora biti vodilo družbeni nauk Cerkve. Katoliški medij se po njegovih besedah ne sme ustrašiti plavati proti toku.

P. Branko Cestnik je nagovor po evangeliju začel z mislijo cerkvene učiteljice sv. Terezije Velike, ki jo je mučilo vprašanje, zakaj neki je ponižnost Gospodu tako všečna krepost? Zakaj ima Bog bolj od, recimo, srčnosti, poguma, plemenitosti,... rad ponižnost. "Če Terezijino razmišljanje beremo kot negativ, lahko rečemo, da je nadutost hoja v laži. Kdor je nadut, živi v namišljenem, varljivem svetu in pot do spoznanja Boga mu je zaprta. Ker sodobni človek v glavnem spoznanja Boga nima, lahko že iz tega sklepamo, da bo precej nadut; da bo, torej, hodil v laži. Kriza vere v Boga je nadaljevanje človekove zmanjšane zmožnosti za majhne in velike resnice, vsakdanje resnice, o sebi in svetu."

„Hoja v resnici“ je program vseh medijev, zlasti program njihove poročevalske in komentatorske dejavnosti, je nadalje razmišljal p. Cestnik in dodal, da ko mediji poročajo, poročajo resnico; ko mediji komentirajo, pogumno in pošteno razmišljajo o resničnih dejstvih. "Izven resnice medijev ne bi smelo biti. Resnicoljubnost pa mora biti prva krepost novinarja. Novinar se ponižno prikloni resnici, tudi ko je ta grenka in temna. Nato jo z njemu lastno veščino posreduje drugim ljudem. Novinar je posredovalec resnice, kakor je duhovnik posredovalec Božje milosti. Če novinar resnice ne prepozna, pa tudi, če jo prepozna in je noče posredovati takšne, kot je, izgublja samega sebe, gre proti svojemu poslanstvu. Neresnicoljuben novinar je kakor neverujoč duhovnik. Neresnicoljubnost je notranja korupcija medija in novinarja."

p. Branko Cestnik
p. Branko Cestnik © Robert Božič

Opozoril je na pasti dela v medijih. Omenil je korupcijo in podleganje posameznim političnim pritiskom. "Vlogo totalitarnega režima danes prevzema interes velikega kapitala, interes močnih gospodarsko-političnih omrežij, interes dominantnih političnih klik. Ko bosta medij in novinar zavoljo „ljubega kruhka“ ali zavoljo ideološke sorodnosti z neko kliko podlegla tem interesom ter jim začela služiti, bosta kmalu „hodila v laži“. Objela ju bo nadutost neresnice."

P. Cestnik je tako trdi, da mora biti novinar v odnosu do resnice v stalni drži ponižnosti. "Toliko bolj to dvoje velja za katoliške medije, med katerimi ima na Slovenskem odlično in nenadomestljivo vlogo prav Radio Ognjišče. Katoliški medij najprej „hodi v resnici“ v odnosu do Boga."

P. Cestnik je še dejal, da je resničnih dogodkov preveč, da bi jih lahko nek medij v celoti objel in o vseh poročal. Selekcija je potrebna. Umetnost medija je, da selekcijo dogodkov opravi na način, da ni prizadeta resnica. Katoliški medij ima pri tem delu izjemnega pomočnika. Imenuje se „družbeni nauk Cerkve“. "V prvi vrsti se bo držal načela o človekovem dostojanstvu. Pozoren bo, kje je kršeno in kdo od odrinjenih ljudi ali skupin je najbolj utišan. Vodilo medija bo: Dati glas tistim, ki nimajo glasu! Na tem mestu se katoliški medij ne sme ustrašiti biti alternativen, celo, kot bi rekli sociologi, biti kontra-kulturalen, po domače, plavati proti toku. Tudi današnja demokratična družba namreč nekaterih resnic noče videti. Zato njeni dominantni mediji o njih molčijo, včasih celo lažejo," je v pridigi ob 19. rojstnem dnevu Radia Ognjišče dejal p. Branko Cestnik. "Ponižnost je „hoja v resnici“, „hoja v resnici“ pa zna biti naporna. Zlasti, kadar se je treba soočiti z resnico o samem sebi. Vendar nagrada za tiste, ki hodijo v resnici, je svoboda - svoboda, ki je nima svet. In take svobode privoščimo vsem, ki ustvarjajo ta edini katoliški radio na Slovenskem – naš Radio Ognjišče," je še povedal v pridigi.

19. Zahvalna sv. maša
19. Zahvalna sv. maša © Robert Božič

Cerkev v Zavodu sv. Stanislava je bila polna do zadnjega kotička. P. Cestniku so se pri oltarju pridružili tudi direktor Radia Ognjišče in letošnji odlikovanec predsednika države, msgr. Franc Bole, glavni in odgovorni urednik radia msgr. Franci Trstenjak ter duhovniki p. Robin Schweiger, Drago Svetko in Miro Šlibar.

Sveti maši je sledila okrogla miza. Gostje p. Branko Cestnik, dramski igralec Gregor Čušin, poslanka v DZ Ljudmila Novak in Vilma Siter iz društva Družina in življenje so razmišljali na temo, kako vero živeti v osebnem življenju in v družbi.

Okrogla miza: Vero živeti v osebnem življenju in družbi
Okrogla miza: Vero živeti v osebnem življenju in družbi © Izidor Šček

Uvod v 19. rojstni dan Radia Ognjišče je bil nedavni Gala koncert v Cankarjevem domu z naslovom Hočem s teboj!, na katerem je zbrane nagovoril misijonar na Madagaskarju Pedro Opeka. Praznovanje pa je svoj vrh doseglo s sveto mašo.

19. gala koncert Radia Ognjišče Hočem s teboj
19. gala koncert Radia Ognjišče Hočem s teboj © Rok Mihevc

Ob rojstnem dnevu je glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Trstenjak dejal: "Obletnica radia je priložnost za hvaležnost. Najprej zahvala Bogu, ki nam daje mnoge blagoslove in premnoge darove. Druga zahvala vsem podpornim članom in poslušalcem, ki s svojo zvestobo programu utrjujejo naše mesto v slovenskem medijskem prostoru. Tretja zahvala pa gre radijskim sodelavcem, ki s svojim zvestim, požrtvovalnim delom pripomorejo k dobremu radijskemu programu."

Radio Ognjišče je leta 1993 ustanovilo Tiskovno društvo Ognjišče, začetek oddajanja pa je 5. junij 1994 v Kopru. Takrat je radio začel z lokalnim oddajanjem, z neprekinjenim oddajanjem 24-urnega programa pa 28. novembra 1994 v svojih studiih, ki so v kletnih prostorih Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano.

Več o koncertu

Slovenija, Radijski utrip, Dogodki
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...