Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
p. Tadej Strehovec (foto: ARO)
p. Tadej Strehovec

Artiče – precendens za ostale primere odškodnin?

Slovenija | 11.11.2013, 13:21 Marjana Debevec

Mariborsko višje sodišče je potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, po kateri bo morala nadškofija Maribor žrtvi spolne zlorabe nekdanjega artiškega župnika plačati 80.000 evrov odškodnine. Cerkev si sicer prizadeva, da bi žrtve v takšnih primerih dobile primerno odškodnino in poskuša podobne zločine preprečevati, po drugi strani pa opozarja, da bi takšna razširitev odgovornost iz osebne odgovornosti na odgovornost ustanove lahko vodila v spremembo pravnega reda tako v Sloveniji kot zunaj njenih meja.

Primer odškodnine žrtvi spolne zlorabe duhovnika je po besedah tiskovnega predstavnika Slovenske škofovske konference p. Tadeja Strehovca zelo kompleksen. Žrtev ima namreč pravico so zaščite, do sodnih postopkov, do tega, da se storilca kaznuje in umakne. Deležna mora biti tudi primerne psihološke pomoči in dobiti odškodnino, je poudaril p. Strehovec. Treba pa je povedati, da duhovniku krivda formalno ni bila dokazana, ker je pred končanjem postopka umrl. Žrtev se je zato odločila za odškodninsko tožbo. Sodišče je odločilo 80 tisoč evrov odškodnine, ki jo morajo plačati mariborska nadškofija, celjska škofija in župnija Artiče. „Tukaj se postavlja eno pomembno vprašanje: namreč če se bo takšna praksa, takšen precedens umestil v naš pravni red, to odpira vprašanje zelo široke odškodninske odgovornosti delodajalca, ki seveda ne bo odmevala samo na področju Cerkve, ampak tudi na področju šolstva, zdravstva, na področju državnih organov. Do zdaj v slovenskem pravnem redu in pa v celotni Evropi takega splošnega razumevanja odgovornosti, da mora delodajalec odgovarjati tudi za kazniva dejanja svojih uslužbencev, nismo poznali.“ Če bi na primer učitelj spolno zlorabil otroka, bi morala odškodnino plačati šola.

V Cerkvi sicer primere spolnih zlorab spremljajo in sledijo določenim smernicam. Vsaka žrtev lahko sproži postopek pred civilnimi oblastmi, pred cerkvenimi, ali pa oba postopka hkrati. „Na ravni Slovenske škofovske konference imamo posebno komisijo za spolne zlorabe. Tam se lahko žrtev seznani z vsemi temi postopki, prav tako pa dobi tudi kontakte, kam se lahko obrne po psihološko pomoč. Na spletni strani škofovske konference imamo posebno stran z naslovom Zaščita otrok, kjer so te informacije tudi prosto dostopne.“

V smernicah Katoliške Cerkve je tudi zapisano, da mora biti duhovnik ali pastoralni delavec, ki je osumljen zlorabe, umaknjen v okolje, kjer nima stika z žrtvijo in drugimi otroki. To je namreč pravica otrok in celotne krščanske skupnosti. „Problem spolnih zlorab ni samo v tem, da trpijo nekatere žrtve, ampak da so nekateri pastoralni delavci, celo duhovniki, zlorabili celo našo katoliško skupnost zato, da so izvedli nasilje nad otroki. Se pravi celotna katoliška skupnost je žrtev teh spolnih zlorab in razumljivo je, da ima Cerkev pravico, da se zaščiti tudi na ta način“, je še povedal tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference p. Tadej Strehovec.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.