Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Na Hrvaškem kampanja proti družini

Svet | 07.11.2013, 14:10 Marjana Debevec

Hrvaška civilna iniciativa V imenu družine je že 14. junija vladi predala več kot 750 tisoč podpisov v podporo referendumu. Na njem bi se državljani odločali o spremembi ustave, po kateri bi bila družina življenjska skupnost moškega in ženske. Hrvaški sabor do danes še ni razpisal datuma za referendum, v omenjeni civilni pobudi pa pričakujejo, da jim bodo dali zelo malo časa za pripravo nanj.

Rok, do katerega naj bi sabor razpisal referendum sicer v ustavi ni zapisan, bil pa naj bi določen v razumnem času. Kmalu bo minilo pol leta, odkar se je 20 odstotkov volivcev izreklo zanj, vendar pa datum še ni razpisan. Po priporočilih Evropske komisije naj bi bil v tem času referendum že izveden. Zato civilna pobuda V imenu družine hrvaški sabor poziva, naj izpolni voljo državljanov in razpiše referendum. O tem naj bi sicer poslanci razpravljali jutri, zdravnica Željka Martić pa meni, da bo razpisan kmalu. „Pričakujemo, da bodo jutri razpisali referendum in da nam bodo dali najkrajši možni rok za pripravo in to bo 1. december.“

Člani in prostovoljci civilne iniciative so bili že med zbiranjem podpisov tarča napadov in zasmehovanj, v teh dneh pa bo po besedah Željke Martić poteka ostra kampanja proti družini. Predstavniki vlade so v zadnjem tednu večkrat zlorabili medijski prostor za to, da so širili neresnice o človeških pravicah, diskriminaciji, stališču Evropske komisije in izenačevanju istospolne skupnosti z zakonsko zvezo. Več odločitev Evropskega sodišča namreč potrjuje, da slednje ne spada med človekove pravice. V omenjeni civilni iniciativi se zato zavzemajo, da bi državljani prišli do točnih informacij, ki ne bodo zavajajoče. In kaj bodo storili, če jim bo ostalo premalo časa za pripravo na referendum? „Naredili bomo marsikaj dobrega“, pravi zdravnica Željka Martić.

Civilna iniciativa V imenu družine povezuje posameznike, družine, združenja in gibanja ter vse druge, ki menijo, da je zakon zveza med žensko in moškim. Če bi to zapisali tudi v ustavo, so prepričani, bi to imelo močan vpliv ne le na zakonodajo, ampak tudi na celotno družbo.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.