Rok MihevcRok Mihevc
Dr. Alenka Šverc (foto: ARO)
Dr. Alenka Šverc

Šverc: Vlada pelje Slovenijo v počasno umiranje

Slovenija | 25.10.2013, 20:50

Gostja tokratne oddaje Spoznanje več, predsodek manj je bila teologinja in profesorica dr. Alenka Šverc. Z njo smo se pogovarjali o šoli kot učiteljici in vzgojiteljici, v drugem delu pa smo se dotaknili vprašanja, kaj bo nepremičninski zakon pomenil za vzgojno-izobraževalne ustanove. Komentirala je tudi zadnje dogajanje v vladni koaliciji. Ta nas po njenih besedah pelje v "počasno umiranje".

V prvem delu oddaje je dr. Alenka Šverc spomnila na predavanji priznanih strokovnjakov. Priznani srbski psihoterapevt dr. Zoran Milivojević je na temo Pasti in izzivi permisivne vzgoje govoril na Slomu na že 10. shodu učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev in na predavanje dr. Ranka Rajovića, znanega specialista interne medicine in ustanovitelja Mense v več državah. Ta je na Medgeneracijskem festivalu Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru dejal, da je reproduktivno učenje napaka, "zato bomo morali začeti postavljati vprašanja, ki spodbujajo otroka h kreativnemu mišljenju oz. k mišljenju nasploh". Dejala je, da sta oba strokovnjaka opozorila na pomembne težave, ki se pojavljajo pri vzgoji otrok, bodisi v vzgojno izobraževalnih ustanovah ali v družinah. Na vprašanje, ali torej lahko postavimo mejo med vzgojo in učenjem, je dejala: "Mislim, da je to nemogoče razmejiti, saj si podajata roke. Tudi sama, ko sem poučevala na gimnaziji, sem spoznala, da je vzgoja humus, na podlagi katerega potem posreduješ znanje otrokom in mladini."

V drugem delu oddaje pa je najprej komentirala dogajanje v zvezi z uvajanjem davka na nepremičnine. Prepričana je, da rešitev, ki jo predlaga vlada, ni dobra in da bo najbolj prizadela že tako socialno najbolj ogrožene prebivalce. "Nepremičninski davek je v marsičem nesmiseln, ne samo na področju cerkvenih stavb, ampak tudi na področju šolstva. Prav tako težave predstavlja za starejše ljudi, ki živijo sami v velikih hišah, za kar sicer ni kriva država, ampak se mora ta zavedati, da ti ljudje, ki so sedaj v svojih hišah, jih dejansko v tem času ne morejo prodati."

Da se protestniki ob napovedi nepremičninskega davka, ki bo prizadel večino državljank in državljanov, niso oglasili, je po besedah dr. Šverčeve dobro. "Zato, ker so sedaj pa res dokončno pokazali, da niso predstavniki ljudstva, ampak da so predstavniki ene zelo ozke interesne skupine, ki sedaj snuje stranko s starimi obrazi. To pomeni, da so se dokončno razkrili s svojimi cilji, da niso imeli iskrenih namenov, da so eno govorili, drugo pa delajo, kar že poznamo, saj je to moto levice." Glede davka na nepremičnine je še dodala, da z njim vlada zelo prikrito bremeni občine, kar pa sledi vladni napovedi o ukinitvi občin.

O dogajanju v vladni koaliciji pa je dejala, da ji gre zgolj za uveljavljanje lastnih interesov in da so te postavili pred odgovornost do države. Meni, da se vladanju koalicija ne želi odpovedati, predvsem zaradi privilegijev. "Privilegijem, ki jih je skozi desetletja partijskega vodstva pridobila in se temu ne odpove in raje na koncu pade mrtva. Mrtva pa ne bo ležala samo koalicija, ampak vsi državljani. Ta način vladanja pelje v počasno umiranje države Slovenije."

O pogojevanju stranke DeSUS pri podpori davka na nepremičnine pa je dejala, da smo priča vedno istim zgodbam s strani omenjene stranke. "Ponavadi naj bi se iz neke zgodbe nekaj naučili. Ampak zdaj, ko je DeSUS spet povzdignil glas in mu javnomnenjske ankete kažejo skoraj osem odstotkov, pred tem je imel samo dva, je Erjavec začel govoriti, da je za pokojnine, da je on tisti, ki jih varuje in je tudi proti davku na nepremičnine, ki bo obremenil upokojence. Mi to zelo radi slišimo in vedno znova nasedemo." Spomnila je še na Erjavčevo obljubo o tisoč evrih pokojnine, ki naj bi jo imela večina upokojencev. Kljub temu so vsa leta upokojenci, ne glede na vlade, v katerih je sedela tudi stranka DeSUS, na ravni pokojnin vedno izgubljali, je še povedala dr. Alenka Šverc.

Prisluhnite oddaji.

Slovenija, Politika
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...