Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej JermanAndrej Jerman
Tone GorjupTone Gorjup
Ameriška zastava (foto: Wikimedia Commons)
Ameriška zastava

Ferfila: Proračunska kriza v ZDA bo rešena v kratkem

Svet | 02.10.2013, 16:16

Združene države Amerike so v novo fiskalno leto vstopile brez sprejetja zveznega proračuna. Zaradi spora glede izvajanja zdravstvene reforme ga blokirajo republikanci. Zvezna vlada je ostala brez sredstev, posledice njenega nedelovanja je za zdaj težko oceniti. Večina gospodarskih analitikov meni, da bodo odvisne predvsem od dolžine proračunske krize. Če se bo raztegnila do konca oktobra, se razmere lahko precej zaostrijo, kar je v pogovoru za naš radio poudaril strokovnjak za ameriški politični prostor dr. Bogomil Ferfila.

Gre za prvo zaprtje javnega sektorja po 17-ih letih, a kongres je bil od takrat že večkrat tik pred podobnim položajem. Ferfila je prepričan, da bo dogovor o zveznem proračunu dosežen v kratkem. "Moja ocena je, da se bo vse skupaj razrešilo v nekaj dnevih, največ nekaj tednih."

Pojasnil je, da gre za klasičen primer medstrankarskega kupčkanja in izsiljevanja, a za razliko od prejšnjih let se je medstrankarska polarizacija, ki ni tipična za ZDA, zaostrila. "Predvsem v času Obamovega predsedovanja, so stranke postale bolj strankarsko orientirane in pod diktatom strankarskega vodstva," je pojasnil. Ferfila meni, da ima pri tem veliko vlogo Gibanje čajanke. "Predstavlja sicer le približno četrtino kongresnikov, a je precej agresivno, zato se ga ostali kongresniki republikanci bojijo." Ferfila dvomi, da so vrednote, cilji in metode delovanja tega gibanja takšni, da bi jih sprejemala večina državljanov. Zato se po njegovem tokratni proračunski zaplet lahko maščuje republikancem. "Če pogledamo izkušnje pred 17-imi leti, ko je bila podobna situacija in so blokirali javni sektor v času Billa Clintona, so republikanci odnesli kratko. Tudi zdaj je podobno. Če spremljate ameriške medije, večinoma za zaprtje simbolov ZDA vsi krivijo republikance."

Ferfila ocenjuje, da povprečen državljan zaprtja javnega sektorja trenutno še ne občuti, "a gre za določen izpad dohodka, ki ga te ustanove prinašajo. Vendar gre še bolj za simbolni učinek, da torej ljudje ne morejo videti glavnih simbolov ZDA." Zaradi zaprtja nekaterih vladnih služb so namreč ohromljene marsikatere storitve, trenutno tudi ni mogoče obiskovati nacionalnih parkov in spomenikov, med drugim newyorškega Kipa svobode. Kakšne bodo posledice za gospodarstvo? Ferfila pravi, da verjetno ne bodo velike, saj je prepričan da bo zaplet v kratkem razrešen. "Če bo zaprtje javnega sektorja trajalo do konca oktobra, se lahko situacija zaostri. Takrat bo namreč trošenje ameriškega proračuna prišlo do zgornje meje, ki je dogovorjena. Če republikanci ne bodo pristali na to, da se trošenje nadaljuje, država ne bo več mogla plačevati svojih obveznosti," je še pojasnil Ferfila, a računa na to, da bodo politiki stopili skupaj in poiskali rešitve. "Treba je tudi vedeti, da republikanci niso enotni, da je dobršen del zmernejši in podpira sprejem proračuna. Predvidevam, da bodo ti glasovali skupaj z demokrati in bo proračun v kratkem sprejet."

Svet
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...