Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Občinski svetniki SSk spregovorili v slovenščini

| 02.10.2013, 13:42 Matjaž Merljak

Pokrajinsko tajništvo zbirne stranke Slovencev v Italiji, Slovenske skupnosti (SSk) z velikim zadovoljstvom sprejema potezo treh občinskih svetnikov SSk, ki so 30. septembra 2013 na zasedanju goriškega občinskega sveta, njihove posege opravili v slovenščini.

Kot so sporočili iz SSk, so Walter Bandelj, Marilka Koršič in Božidar Tabaj, po slovenskem posegu dodali še italijanski prevod, ker ni bilo prevajalca. Goriški občinski svet je to »novost« sprejel brez večjih protestov ali nasprotovanj.

Zelo lepo je bilo, da se je po slovenskih posegih oglasil odbornik Guido Germano Peterin, ki je posegel v furlanščini. To potrjuje, da z dobro voljo in s spoštovanjem lahko pridemo do pomembnih rezultatov, saj se je končno tudi v goriškem občinskem svetu pokazal pravi obraz Gorice.

SSk upa, da je tako dokončno prebit led in da bo to postala utečena praksa. Pri tem gre seveda poudariti, da bi bilo potrebno čimprej prilagoditi pravilnik goriškega občinskega sveta, ki je glede uporabe slovenščine in furlanščine še vedno v nasprotju z državno in deželno zakonodajo, pa tudi, da bi seje goriškega občinskega sveta potekale ob prisotnosti prevajalca, saj je dvorana opremljena z napravo za simultano prevajanje.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.