Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Požare lahko omejimo sami in preprečimo večjo škodo

| 31.10.2013, 18:10 Matjaž Merljak

Zaključuje se oktober, mesec požarne varnosti. Letošnja osrednja tema je, da začetne požare lahko pogasimo sami. Zakaj pride do požarov v gospodinjstvih, kaj storiti, ko pozabimo na štedilniku ponev z oljem in začne goreti, s čim si lahko pomagamo ter kaj storiti pri požaru na vozilu, nam je povedal predsednik Gasilske zveze Slovenije Jošt Jakša.

Ko v našem domu zagori, lahko za to, da se ogenj ne bi razširil na vso hišo in povzročil še več škode, največ storimo sami že s tem, da ostanemo zbrani in poskušamo po svojih močeh pogasiti začetni požar. Razvoj požara lahko že v dveh ali treh minutah preide v fazo, ki jo lahko obvladajo zgolj gasilci s primerno opremo. Četudi pri gašenju požara nismo povsem uspešni in požara ne pogasimo do konca, ga z ustreznim gasilnim sredstvom lahko vsaj omejimo. To pa je lahko dovolj, da preprečimo napredovanje požara po objektu in večje škode.

Jošt Jakša je povedal, da do požarov prihaja tudi zaradi malomarnosti in človeškega vzroka. Če zagori olje, ne smemo gasiti z vodo, saj se voda v stiku oljem vname in pride do maščobne eksplozije. V teh primerih si pomagamo s pokrovko, odejo, mivko, zemljo, cement ali jo odstranimo iz štedilnika na odprt prostor.

Voda ni primerno sredstvo za gašenje, kadar je zraven elektrika ali olje. Pri požarih zaradi električne napeljave si je najbolje pomagati z gasilnim aparatom na prah.

V začetnih požarih moramo hitro in odločno ukrepati, če pa presodimo, da ne zmoremo in je nevarno za zdravje, se umaknemo in pokličemo pomoč na 112. Ko se požar razvije, ne smemo v prostor. CO, ki se razvija predvsem pri nepopolnem gorenju, pri doseženi koncentraciji pet odstotkov že pri treh vdihih pomeni popolno smrt.

V sodelovanju med Upravo RS za zaščito in reševanje, Slovenskim združenjem za požarno varstvo in Gasilsko zvezo Slovenije so nastala osnovna gradiva, in sicer zgibanki Gašenje začetnih požarov v gospodinjstvu in Gasilnik v osebno vozilo ter dva plakata. Gasilske zveze in društva so pripravila številne aktivnosti v mesecu požarne varnosti, kot so dnevi odprtih vrat, prikazne vaje, vaje evakuacije, obiski v šolah in podobno.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...