Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Požare lahko omejimo sami in preprečimo večjo škodo

| 31.10.2013, 18:10 Matjaž Merljak

Zaključuje se oktober, mesec požarne varnosti. Letošnja osrednja tema je, da začetne požare lahko pogasimo sami. Zakaj pride do požarov v gospodinjstvih, kaj storiti, ko pozabimo na štedilniku ponev z oljem in začne goreti, s čim si lahko pomagamo ter kaj storiti pri požaru na vozilu, nam je povedal predsednik Gasilske zveze Slovenije Jošt Jakša.

Ko v našem domu zagori, lahko za to, da se ogenj ne bi razširil na vso hišo in povzročil še več škode, največ storimo sami že s tem, da ostanemo zbrani in poskušamo po svojih močeh pogasiti začetni požar. Razvoj požara lahko že v dveh ali treh minutah preide v fazo, ki jo lahko obvladajo zgolj gasilci s primerno opremo. Četudi pri gašenju požara nismo povsem uspešni in požara ne pogasimo do konca, ga z ustreznim gasilnim sredstvom lahko vsaj omejimo. To pa je lahko dovolj, da preprečimo napredovanje požara po objektu in večje škode.

Jošt Jakša je povedal, da do požarov prihaja tudi zaradi malomarnosti in človeškega vzroka. Če zagori olje, ne smemo gasiti z vodo, saj se voda v stiku oljem vname in pride do maščobne eksplozije. V teh primerih si pomagamo s pokrovko, odejo, mivko, zemljo, cement ali jo odstranimo iz štedilnika na odprt prostor.

Voda ni primerno sredstvo za gašenje, kadar je zraven elektrika ali olje. Pri požarih zaradi električne napeljave si je najbolje pomagati z gasilnim aparatom na prah.

V začetnih požarih moramo hitro in odločno ukrepati, če pa presodimo, da ne zmoremo in je nevarno za zdravje, se umaknemo in pokličemo pomoč na 112. Ko se požar razvije, ne smemo v prostor. CO, ki se razvija predvsem pri nepopolnem gorenju, pri doseženi koncentraciji pet odstotkov že pri treh vdihih pomeni popolno smrt.

V sodelovanju med Upravo RS za zaščito in reševanje, Slovenskim združenjem za požarno varstvo in Gasilsko zvezo Slovenije so nastala osnovna gradiva, in sicer zgibanki Gašenje začetnih požarov v gospodinjstvu in Gasilnik v osebno vozilo ter dva plakata. Gasilske zveze in društva so pripravila številne aktivnosti v mesecu požarne varnosti, kot so dnevi odprtih vrat, prikazne vaje, vaje evakuacije, obiski v šolah in podobno.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...