Marjan Bunič
Boštjan Smole
Silvestra Sadar

Čimžar: Število spletnih napadov se povečuje, spreminja pa se tudi njihova narava

12.10.2013, 09:00 Andrej Šinko

V državah Evropske unije je mesec oktober namenjen osveščanju o kibervarnosti. Gre za vseevropsko kampanjo, katere cilj je spodbuditi ozaveščenost o računalniški varnosti med državljani, spremeniti njihove poglede na kibergrožnje in zagotoviti najnovejše informacije o spletni varnosti.

V 22 državah članicah unije in treh državah partnericah se bo v mesecu oktobru odvilo več kot 50 različnih aktivnosti. Slovenija v evropski kampanji sodeluje z nacionalnim programom osveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira center za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT. Strokovnjak za gostovanja na spletnih straneh in direktor podjetja Domenca Uroš Čimžar pojasnjuje, da se število kibernetskih zlorab povečuje, „hkrati pa se spreminja tudi njihova narava. Če je bila pred desetletjem večina zlorab povezanih še z brisanjem podatkov in grafitiranjem, so sedaj zlorabe vse bolj povezane s kriminalnimi dejanji.“ Letošnja akcija je sicer usmerjena k osveščanju manjših podjetij. Sogovornik pravi, da utemeljeno: „Večina malih podjetnikov se ne zaveda, da ko izdelajo svojo spletno stran oziroma jo naročijo, da so tudi odgovorni zanjo. Ko se lotijo spletne strani velikokrat gledajo na nižje začetne stroške.“ Po vzpostaviti pozabijo na vzdrževanje, kar pa predstavlja povečano ranljivost.

Na spletni strani www.varninainternetu.si so vsak teden v oktobru objavljeni novi video vodiči, ki spletnim uporabnikom razkrivajo znake prevar pri spletnem nakupovanju in opravljanju storitev elektronskega bančništva.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.