Petra StoparPetra Stopar

Čimžar: Število spletnih napadov se povečuje, spreminja pa se tudi njihova narava

Evropska Unija | 12.10.2013, 09:00 Andrej Šinko

V državah Evropske unije je mesec oktober namenjen osveščanju o kibervarnosti. Gre za vseevropsko kampanjo, katere cilj je spodbuditi ozaveščenost o računalniški varnosti med državljani, spremeniti njihove poglede na kibergrožnje in zagotoviti najnovejše informacije o spletni varnosti.

V 22 državah članicah unije in treh državah partnericah se bo v mesecu oktobru odvilo več kot 50 različnih aktivnosti. Slovenija v evropski kampanji sodeluje z nacionalnim programom osveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira center za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT. Strokovnjak za gostovanja na spletnih straneh in direktor podjetja Domenca Uroš Čimžar pojasnjuje, da se število kibernetskih zlorab povečuje, „hkrati pa se spreminja tudi njihova narava. Če je bila pred desetletjem večina zlorab povezanih še z brisanjem podatkov in grafitiranjem, so sedaj zlorabe vse bolj povezane s kriminalnimi dejanji.“ Letošnja akcija je sicer usmerjena k osveščanju manjših podjetij. Sogovornik pravi, da utemeljeno: „Večina malih podjetnikov se ne zaveda, da ko izdelajo svojo spletno stran oziroma jo naročijo, da so tudi odgovorni zanjo. Ko se lotijo spletne strani velikokrat gledajo na nižje začetne stroške.“ Po vzpostaviti pozabijo na vzdrževanje, kar pa predstavlja povečano ranljivost.

Na spletni strani www.varninainternetu.si so vsak teden v oktobru objavljeni novi video vodiči, ki spletnim uporabnikom razkrivajo znake prevar pri spletnem nakupovanju in opravljanju storitev elektronskega bančništva.

Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.