Blaž Lesnik
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

VIDEO: V Vatikanu srečanje kardinalov, ki bodo svetovali papežu

01.10.2013, 11:00

V Vatikanu so zbrani kardinali, ki jim je papež Frančišek zaupal pomembno nalogo: pomagali mu bodo pri vodenju vesoljne Cerkve in tudi pri pripravi reforme rimske kurije. Včeraj je skupino, ki jo je imenoval že spomladi, povzdignil v stalno telo, ki se imenuje svet kardinalov. Dopoldne so začeli tridnevno srečanje, na katerem pretresajo različne teme.

Kardinali, ki jih je sveti oče poklical v svet, so v Dom svete Marte v Vatikanu prišli pred nekaj dnevi, imeli so že neuradna sestanka, na katerih so izmenjali nekatere misli. Uradno srečanje, ki ga je papež napovedal že pred časom, se je začelo danes. Zjutraj so se vsi najprej zbrali v domski kapeli pri sveti maši. Papež Frančišek je v nagovoru zaželel, da bi srečanje v vseh poglobilo ponižnost in zaupanje v Boga, da bi tako Cerkev lahko pričevala pred ljudmi. Za vzor je postavil sveto Terezijo Deteta Jezusa, ki goduje danes. "Od vseh nas Gospod želi blagega duha, duha služenja," je poudaril. Moč, da bi prišli do tega, po njegovih besedah najdemo v ljubezni in zavedanju, da smo v Očetovih rokah. "Cerkev, kot nam je dejal Benedikt XVI., ne raste s prozelitizmom, ampak s privlačnostjo in pričevanjem. Ko ljudje vidijo to pričevanje v ponižnosti, blagosti, krotkosti, čutijo potrebo izgovoriti besede preroka Zaharija: Želimo priti k vam! Ljudje čutijo to potrebo, če se srečajo s pričevanjem v ljubezni, v ponižni ljubezni, brez oblastnosti," je še dodal sveti oče.

Po sveti maši so se sveti oče in kardinali preselili v knjižnico znotraj apostolske palače, ki je del stanovanja, v katerem je živela večina prejšnjih papežev. Tam se bodo do četrtka v dopoldanskem in popoldanskem času zvrstile razprave o temah, ki so po besedah tiskovnega predstavnika Svetega sedeža, patra Federica Lombardija, zelo obširne. Nanašajo se na vodenje Cerkve in prenovo rimske kurije. "Papež bo na srečanju predvsem za to, da prisluhne svojim svetovalcem. Veliko vprašanj želijo odpreti, materiala za razprave je veliko," je pojasnil pater Lombardi. Prav zato po besedah tiskovnega predstavnika Svetega sedeža po koncu srečanja ni pričakovati sklepov, poročil in konkretnih odločitev.

V svetu je trenutno osem kardinalov, ki jih je sveti oče izbral že sredi aprila. Skupino so zato nekateri neuradno poimenovali G8. Nadškof Tegucigalpe v Hondurasu, kardinal Oscar Andrés Maradiaga Rodríguez, ima v svetu vlogo koordinatorja. Govori več jezikov in je v preteklosti že delal s papežem Frančiškom. Tudi nekdanji nadškof mesta Santiago de Chile, kardinal Francisco Javier Errazuriz Ossa, ki je nedavno dopolnil 80 let, ima že izkušnje sodelovanja z zdajšnjim svetim očetom, prav tako ima dolgoletne izkušnje vodenja Cerkve v Latinski Ameriki. Indijski kardinal Oswald Gracias v svetu zastopa azijske katoličane. Star je 68 let in je nadškof Bombaja. Evropo zastopa nadškof Münchna in Freisinga, nemški kardinal Reinhard Marx, star je 61 let in je najmlajši v svetu. V imenu Cerkve v Afriki bo govoril nadškof Kinšase v Kongu, kardinal Laurent Monswengo Pasinya. V svetu sta tudi nadškof Bostona, severnoameriški kardinal Sean Patrick O’Malley, in nadškof Sydneya, avstralski kardinal George Pell. Edini italijanski kardinal je predsednik vatikanskega governatorata Giuseppe Bertello. Vlogo tajnika sveta opravlja škof italijanskega mesta Albano Marcello Semeraro.

„Cerkev, kot nam je dejal Benedikt XVI., ne raste s prozelitizmom, ampak s privlačnostjo in pričevanjem. Ko ljudje vidijo to pričevanje v ponižnosti, blagosti, krotkosti, čutijo potrebo izgovoriti besede preroka Zaharija: 'Želimo priti k vam!'. Ljudje čutijo to potrebo, če se srečajo s pričevanjem v ljubezni, v ponižni ljubezni, brez oblastnosti!“

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Paradižnikova mezga (photo: Pixabay) Paradižnikova mezga (photo: Pixabay)

Sestra Nikolina: Pripravimo paradižnikovo mezgo

Testenine, golaž, pica ... paradižnikovo mezgo potrebujemo na (skoraj) vsakem koraku. Če vam je paradižnik dobro oborodil, si jo lahko pripravite sami. Domačo in brez umetnih konzervansov. Sestra ...