Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Angela Merkel (foto: nn)
Angela Merkel

Krščanska unija zmagovalka parlamentarnih volitev v Nemčiji

Svet | 23.09.2013, 13:55 Andrej Šinko

Krščanska unija kanclerke Angele Merkel je z 41,5 odstotka glasov zmagovalka nedeljskih volitev v Nemčiji. Tako bo imela v bundestagu 311 od skupaj 630 sedežev, s tem pa se ji je za las izmaknila absolutna večina. Drugouvrščeni socialdemokrati so dobili 25,7 odstotka glasov in bodo imeli 192 sedežev. Volilna udeležba je bila 71,5-odstotna, v nasprotju s pričakovanju boljša kot na predhodnih volitvah.

V bundestag sta se prebili še Levica z 8,6 odstotka glasov in 64 sedeži ter Zeleni z 8,4-odstotno podporo oziroma 63 sedeži. Dosedanja opozicija ima tako v parlamentu skupaj 319 sedežev. Kljub temu, da Merklova ni uspela zbrati absolutne večine, je bila prepričljive zmage zelo vesela. „Moji dragi prijatelji, sedaj se lahko skupaj veselimo, to je super rezultat. Volivkam in volivcem obljubljam, da bomo s tem zaupanjem ravnali odgovorno in skrbno,“ je povedala. Ob tem politični analitik dr. Bogomil Ferfila dodaja, da je takšen rezultat pričakovan, „saj združeni Nemčiji ni šlo nikoli boljše kot sedaj, pod vodstvom Krščansko demokratske stranke, ko deluje kot utečeni stroj.

Zdaj sledi sestavljanje nove vlade, kar pa ne bo tako enostavno. Po ocenah poznavalcev je sicer najbolj verjetna velika koalicija s socialdemokrati. Slednji sicer s svojim volilnim rezultatom niso bili zadovoljni. Merklova je v preteklosti - od leta 2005 do leta 2009 - že vodila veliko koalicijo s SPD, medtem ko je zadnja štiri leta vladala z liberalci, ki pa se jim zdaj - prvič v nemški povojni zgodovini - ni uspelo prebiti niti v parlament. Že včeraj je kanclerka dejala, da je še prezgodaj reči, kakšna bo prihodnja vlada, in dodala, da morda ne bodo našli nikogar več, ki bi hotel vladati z njimi. Sicer pa v pogovorih ne namerava hiteti, ampak bo šla "korak za korakom".

Poznavalci že napovedujejo, da bo trajalo več tednov, preden bo v Berlinu oblikovana nova vlada. Vladajočo koalicijo bi sicer lahko glede na število sedežev oblikovale tudi stranke na levici - SPD, Zeleni in Levica, a socialdemokrati in Zeleni že ves čas zavračajo sodelovanje z Levico, ki je naslednica nekdanjih vzhodnonemških komunistov. Poleg liberalcev, ki so bili razočarani, pa preboj v parlament ni uspel tudi evroskeptični Alternativi za Nemčijo, kjer pa so z osvojenim rezultatom zadovoljni.

Nemčija nima veliko lastnih problemov. Zato bo, po oceni Ferfile, v prihodnje usmerjena v reševanje težav Evropske unije. „Glavni problemi so verjetno vezani na odnos Nemčije z Evropsko unijo. Tu je predvsem problem Grčije oziroma evropskega juga. Glede na to, da Angela Merkel kot voditeljica gospodarsko pomembnejše države povezave do zdaj ni zlahka odvezala mošnje Evropske unije, lahko to trdno pogajalsko držo pričakujemo tudi v prihodnje. Edino, če bi prišlo do velike koalicije s socialdemokrati, bi lahko bila Merklova pri tem vprašanju nekoliko bolj popustljiva.

Svet
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...