Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Nuncij v Siriji: molitev za mir prispevala k dvema čudežema

Cerkev po svetu | 18.09.2013, 09:42 Marta Jerebič

Žrtve kemičnega orožja in molitev papeža Frančiška sta radikalno spremenila sirsko tragedijo. To je v pogovoru za agencijo Asianews dejal apostolski nuncij v Damasku msgr. Mario Zenari. Komentiral je objavo poročila Združenih narodov, ki potrjuje uporabo kemičnega orožja v vojni.

Poročilo ne pove, kdo je odgovoren za napad, ker to ni bila njegova naloga. Kot je znano, ZDA, Velika Britanija in Francija krivdo valijo na Asadov režim. Rusija, sirska zaveznica, pa tak sklep zavrača. Sirska vlada trdi, da je nedolžna, in obsoja oboroženo opozicijo. Ob tej trajajoči igri obtoževanja msgr. Zenari opozarja: 'Tragedija, ki se je zgodila 21. avgusta, zaznamuje zasuk. Je alarm, ki kaže brezno, v katero drsimo. Potrebna je popolna sprememba naravnanosti. Če bodo te nedolžne žrtve, ti zaplinjeni otroci, pomagali k tej spremembi, njihova smrt ni bila zaman. Te nedolžne žrtve nas morajo prisiliti k spremembi.

Nuncij ocenjuje, da je tragedija pripomogla k ameriško-ruskem sporazumu za izročitev in uničenje kemičnega orožja, ki ga ima Damask. Nuncij Zenari meni, da je papeževo molitveno bdenje 7. septembra, pripomoglo k temu, da so se izognili takojšnji grožnji oboroženega posredovanja proti Siriji – kar bi po besedah nuncija privedlo do regionalne ali nemara do svetovne vojne. K temu dodaja: „Prejeli smo več, kakor smo prosili. Zgodila sta se dva čudeža: prvi je ta, da za zdaj ne bo oboroženega vojaškega posredovanja; drugi čudež je odločitev, da bodo uničili kemično orožje, ki je bilo nevarna grožnja. Gospod nam daje veliko več, kakor smo potrebovali. Vse to,“ dodaja, „je za nas neznansko olajšanje, vendar zdaj ni čas, da bi počivali na lovorikah, še naprej moramo moliti, da spodbudimo politično rešitev spora.

Sicer pa 21. septembra Združeni narodi praznujejo mednarodni dan miru. Ekumenski svet Cerkva vse svoje članice poziva, naj ta dan molijo za mir, je pri današnji splošni avdienci povedal papež in dodal: „Vabim katoličane po svetu, da se pridružijo drugim kristjanom in še naprej od Boga prosijo za dar miru na najbolj nemirnih krajih našega planeta. Naj mir, Jezusov dar, vedno prebiva v naših srcih in podpira namene in dejanja odgovornih in vseh ljudi dobre volje. Spodbujajmo napore za diplomatsko in politično rešitev vojnih ognjišč. Moje misli so namenjene predvsem ljubemu sirskemu narodu. Njegovo človeško tragedijo je mogoče rešiti samo z dialogom in pogajanjem, v spoštovanju pravičnosti in dostojanstva vsake osebe, še posebej najbolj ranljivih in nezaščitenih, je še dejal papež Frančišek.

Cerkev po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...