Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO: Papež je daroval mašo ob začetku kapitlja avguštincev

Cerkev po svetu | 29.08.2013, 08:16 Marta Jerebič

Papež Frančišek je na včerajšnji god svetega Avguština daroval mašo v baziliki sv. Avguština v Rimu. S tem se je začel 184. generalni kapitelj reda avguštincev, ki bo izvolil novo vodstvo in oblikoval cilje reda za nadaljnjih šest let. Avguštinci so prisotni v 50-ih državah na vseh petih celinah. Cilji pa se zelo razlikujejo glede na posamezne države, zato bo generalni kapitelj trajal več tednov.

Nemir v srcu je tisto, kar človeka vodi k Bogu in ljubezni. Papež je to sporočil avguštincem, ko je daroval mašo v baziliki sv. Avguština v Rimu ob začetku njihovega generalnega kapitlja. Pri slovesnosti so sodelovali avguštinci iz petih celin, redovnice, posvečene osebe in nekaj laikov, ki sledijo pravilu škofa iz Hippona. Preden je papež vstopil v baziliko, se je ustavil in pozdravil ljudi ob cesti, ki so ga čakali več ur. Sicer pa je avguštince večkrat povabil, naj se prepustijo osebnemu vznemirjenju po spoznavanju Kristusa in potrebam drugih ter tako odgovorijo na ljubezen. Papež je pojasnil, da srce sv. Avguština ni zaspalo, ni bilo pod anestezijo zaradi uspeha. Ni se zaprl sam vase, ampak je iskal resnico, smisel življenja, Božje obličje, in tako, kljub temu, da je bil grešnik, odkril, da ga Bog čaka oziroma je vedno čakal nanj.

Generalni prior reda avguštincev je že 12 let Američan p. Robert F. Prevost. Kot je dejal, so v tem času odprli nove misijone, bolje pa se je razvil tudi element dialoga in sodelovanja med posameznimi provincami.

Uboštveni redovi so bili vsaj v zadnjih nekaj stoletjih močno zasnovani na posameznih provincah. Danes pa je treba v skladu z globaliziranim svetom sodelovati na mednarodni ravni. Tako so nastale mednarodne skupnosti, imamo strukture, ki spodbujajo dialog med provincami, ki se vse pogosteje srečujejo in so organizirale projekte, ki so že v teku,« je p Prevost povedal za televizijsko agencijo Romereports.

O samem redu pa je dejal: "Avguštinci kot uboštveni red smo poklicani, da živimo preprosto življenje in služimo drugim. Še posebej dosegamo tiste, ki so v današnji družbi revni, kar vključuje tiste, ki so finančno revni, pa tudi druge oblike sodobne revščine." V tem jih spodbuja tudi papež Frančišek, ki je večkrat dejal, da moramo biti blizu vsem in jim prinašati sporočilo Jezusa Kristusa.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.