Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Večja imenovanja v Vatikanu po oktobrskem srečanju osmih kardinalov

Papež in Sveti sedež | 27.08.2013, 10:53 Marta Jerebič

Tudi v Vatikanu bo prišlo do kadrovskih menjav, vendar po vsej verjetnosti ne pred oktobrom. Med 1. in 3. oktobrom se bo namreč sestala skupina osmih kardinalov, ki bo pripravila reformo rimske kurije.

Kljub govoricam o domnevno skorajšnjem imenovanju novega vatikanskega državnega tajnika, papež Frančišek ne bo naredil večjih imenovanj pred oktobrom, so za katoliško agencijo CNA menili neimenovani viri. Eden od njih je povedal, da se papežu nič ne mudi pri imenovanju novega državnega tajnika, prav tako pa bi se lahko odločil, da kardinala Tarcisia Bertoneja pusti na funkciji do njegovega 80. leta, kar bo dopolnil decembra prihodnje leto.

Dejstvo pa je, da so se pritiski za zamenjavo kardinala Bertoneja začeli že davno pred odstopom Benedikta XVI., ki pa je kljub kritikam in obtožbam Bertoneja pustil na funkciji in javno večkrat izrazil zaupanje v svojega prvega sodelavca.

Kot še piše agencija CNA, so kardinali pred konklavom izrazili več kritik na račun državnega tajništva in pozvali k večji zbornosti. Papež Frančišek je na te kritike odgovoril z ustanovitvijo skupine osmih kardinalov, ki mu bo svetovala glede reforme rimske kurije. Eden od članov skupine, bostonski kardinal Sean O'Malley, je povedal, da je reforma kurije potrebna zaradi izboljšave odnosov med različnimi oddelki cerkvenega vladajočega organa, torej državnega tajništva, in univerzalno Cerkvijo.

Neimenovani vir pa je povedal, da je bil nekakšen osnutek reforme rimske kurije pripravljen tik pred smrtjo papeža Janeza Pavla II. Ta osnutek je predvideval ustanovitev odbora, ki bi ga sestavljali prefekti kongregacij in nekaj kardinalov. Ti bi se ukvarjali z vodenjem Cerkve. Državno tajništvo pa bi se ukvarjalo le z odnosi z državami, ne pa več z vodenjem Cerkve.

Vodenje Svetega sedeža bi bilo tako piramidno – na vrhu omenjen odbor, neke vrste svet kardinalov, nato konkregacije in papeški sveti, ki bi postali neke vrste oddelki znotraj ministrstev. Tak osnutek z nekaj spremembami naj bi predlagali papežu Frančišku, o njem pa naj bi razpravljala tudi skupina osmih kardinalov.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.