Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Žitni dogovor (foto: Robert Božič)
Žitni dogovor

Dogovorjene odkupne cene žita

| 11.07.2013, 14:46

Na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje je dopoldne, na pobudo predstavnikov pridelovalcev in odkupovalcev pšenice, potekal sestanek v zvezi z zapleti z določitvijo letošnje odkupne cene. Glede na neuspešno dogovarjanje na prejšnjih pogajanjih je bil tokratni pogovor pri pristojnem ministru pravzaprav poskus rešitve žitne verige.

Rezultat je bil predvidljiv, tako pridelovalci kot odkupovalci so popustili za polovico. Tako naj bi letos kmetje za tono najkvalitetnejše pšenice razreda A iztržili 200 evrov, za nekoliko nižjo B kvaliteto 185 evrov, za tono pšenice običajne krušne kakovosti (B2) 165 evrov, cena krmne pšenice (C) pa naj bi se oblikovala glede na povpraševanje na trgu.

Nesporno so poraženci dogovora kmetje, saj bo odkupna cena pokrila v povprečju le 85 odstotkov stroškov pridelave. Franc Kučan dosežene cene pojasnjuje kot kompromis med željo po vsaj 100 odstotnem pokritju stroškov in pritiskom ponudbe cenejših žit iz Hrvaške, in pa Madžarske, kjer se letos obeta zelo dobra letina.

Kučan pričakuje, da bodo vsi mlinarji in peki to popuščanje kmetov "vzamejo v zakup in bodo v naslednjih obdobjih, ko nam bo še težje, bodo to upoštevali. Želimo, da smo partnerji naprej, da naši mlini ostanejo v kondiciji in imamo Slovenci tudi v naslednjih letih svoje mline".

Franc Küčan
Franc Küčan © Robert Božič

Kučan je tudi pojasnil, da je mokra pomlad pridelek znižala za 15 odstotkov, kakovostni parametri pa pri do sedaj požetem žitu kažejo dobro.

Minister Dejan Židan je dogovora vesel. "Če se znotraj kmetijske in prehranske proizvodnje uspeš dogoviti in se potem dogovora tudi držati, je to znak zrelosti sektorja in verjamem da je možnost dogovora in potem tudi izvrševanja dogovora eden izmed ključnih dejavnikov, da lahko računamo na večanje proizvodnje tudi v naprej," je prepričam Židan

Direktor Žita Janez Bojc je prepričan, da je današnji dogovor dober za vse in omogoča dobro sodelovanje tudi vnaprej. "Kmetje so dosegli boljše odkupne pogoje kot v sosednjih držah. To verigo bo treba še bolj graditi in jo vzpostaviti bolj konkurenčno, da bomo dosegli večjo samooskrbo in tudi večji odkup," je še dejal po koncu pogovora.

Več in podrobneje v nedeljski kmetijski oddaji!

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.