Jure Sešek
Miha Močnik
Alen Salihović
Naslovnica bloga (foto: ARO)
Naslovnica bloga

Blog »Ad Dominum«

21.06.2013, 11:57 Jože Bartolj

Slovenski katoliški blog »Ad Dominum (Summorum Pontificum Slovenija)« je novost tako na specifičnem področju slovenskih spletnih občil kot v širšem slovenskem katoliškem (intelektualnem in pastoralnem) prostoru. S komentarji, prevodi, reportažami, fotografijami in videoposnetki si bo prizadeval za širjenje zavesti o dragocenosti svetega izročila Katoliške cerkve in pozornosti do katoliške pravovernosti, ki v prvi vrsti izhaja iz urejene liturgije, središča celotnega življenja Kristusovih sledilcev.

Šele od tod lahko sledi tudi pretehtan, nestereotipen in stanoviten pogled na stanje sodobne evropske družbe.

Glavni naslov (»Ad Dominum«), ki pomeni »k Bogu«, želi že na samem začetku posredovati prepričanje o nujnosti spreobrnjenja. Navezuje se na temeljito spremembo miselnosti in volje, zlivajočo se v vseobsežni obrat k Bogu. Gre za obrat k realnosti »onkraj človeka« in odmik od njegove ujetosti v določen čas, ki je hkrati odvrnitev tudi od postmodernih relativizma, hedonizma in brezbrižnosti. Drugi pomen tega naslova pa se navezuje na tradicionalno (in nikdar preklicano) liturgično usmeritev duhovnika, ki sveto mašo daruje v smeri vzhoda (in ne ljudstva), to je vstalega in prihajajočega Kristusa, vzhajajočega sonca človeštva, in tako simbolno poziva k spreobrnjenju.

Podnaslov (»Summorum Pontificum Slovenija«) priklicuje v spomin apostolsko pismo vrste motu proprio (»na lastno pobudo«) papeža Benedikta XVI., ki je bilo izdano leta 2007 in bilo v tem letu (maja 2013) potrjeno s strani papeža Frančiška, o svobodnem in neomejenem darovanju svetih maš po klasičnem ali tradicionalnem rimskem obredu (tridentinska sveta maša). Tovrstni mašni obred je simbolna opora kontinuitete svetega izročila in teološke jasnosti Cerkve, s tem pa tudi dragocena zaloga za pristnost t. i. nove evangelizacije.

Vsebina bloga je vpeta v zvestobo do Katoliške cerkve, ki je Kristusova Cerkev, in svetega očeta, ki je Kristusov namestnik na zemlji. Čeprav bo v marsikaterem prispevku navzoča kritična drža, bo ta vselej združena s predstavitvijo dobrih praks. Kritičnost je namreč šibka, če ob njej ne nastopa hvaljenje spodbudnih oziroma dobrih dejanj.

Posebnost bloga je sestava njenih sedmih oblikovalcev. Ti prihajajo iz različnih starostnih in izobrazbenih skupin, prav tako iz različnih predelov Slovenije. Štirje so iz Štajerske, dva s Primorske in en iz Ljubljane. Ekipo sestavljajo univerzitetni profesor, gimnazijski profesor, geolog, dva študenta humanistike in dva bodoča bogoslovca. Del katoličanov se je tako zbudil iz sna samoumevnosti in se odločil iti proti toku, posnemajoč nekonvencionalnost dejanj, ki jim je mar najbolj nekonvencionalni cilj sodobne družbe, to je večnost.

http://ad-dominum.blogspot.com/

 

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papeža skupaj (photo: agenzia SIR) Papeža skupaj (photo: agenzia SIR)

Benedikt XVI. vedno bolj šibek, a povsem bister

Tajnik zaslužnega papeža Benedikta XVI. škof Georg Gänswein je povedal, da je upokojeni papež sicer šibek, vendar povsem bister. Včeraj je bil, tako kot papež Frančišek, cepljen proti novemu ...

dr. Ivan Štuhec (photo: ARO) dr. Ivan Štuhec (photo: ARO)

Anarho-libertaren totalitarizem na pohodu

Ne vemo ali bodo nekoč na radio Slovenija poročali v oddaji »na današnji dan«, da je 15. januarja 2021 bila vložena nezaupnica vladni koaliciji SDS, NSi in SMC pod vodstvom Janeza Janše, ki je ...

Najlepša kozmetika je nasmeh na maminem obrazu  (photo: PixaBay) Najlepša kozmetika je nasmeh na maminem obrazu  (photo: PixaBay)

Marko Juhant: Sinovi imajo radi urejene mame

Potrpežljivost je znak spoštovanja drugega. Res je, veliko govorimo tem, da otroke spoštujemo, da imajo svoje pravice in podobno . V resničnem življenju pa se to pokaže na zelo preprost način. Jim ...