Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

P. Schweiger o papeževi poslanici za begunce

| 19.01.2013, 19:15 Matjaž Merljak

Oddaja z begunsko, migracijsko ter razvojno tematiko Gradimo odprto družbo v etru Radia Ognjišče poslušate že enajsto leto. V letu 2013 imajo nov termin predvajanja, in sicer vsako tretjo soboto v mesecu v Drugi informativni oddaji, ki se začne ob 18.30. Tokrat je bil gost p. dr. Robin Schweiger, ki je odgovoren za Jezuitsko združenje za begunce Slovenije. Z njim smo se pogovarjali o papeževi poslanici ob svetovnem dnevu migrantov in beguncev z naslovom »Migracije: romanja vere in upanja«. V oddaji ste slišali tudi novice z begunsko tematiko iz domovine.

Papež vsako leto napiše poslanico za svetovni dan migrantov in beguncev. Letošnji je bil devetindevetdeseti po vrsti, obhajali pa smo ga v nedeljo, 13. januarja 2013. Papež s poslanico želi opozoriti na pereč problem migracij, ki se v različnih delih sveta odraža različno: eni bežijo pred vojaški konflikti, drugi iščejo zatočišče, varnost v drugih državah, ker so preganjani zaradi rase, vere, narodnosti, političnih prepričanj; tretji gredo v tujino zaradi slabih gospodarskih razmer v svoji, izvorni državi, torej gredo za boljši zaslužek. Papež želi poudariti, da je vsak migrant človeška oseba z neodtujljivimi temeljnimi pravicami, ki jih morajo spoštovati vsi in v vseh okoliščinah spoštovati. Sveti Oče pa želi tudi pokazati trajno skrb, ki jo Cerkev goji do tistih, ki na različne načine doživljajo izkušnjo izseljenstva. Tudi Slovenci so pred mnogimi desetletji hodili v ZDA, Avstralijo, Južno Ameriko ali drugam po Evropi za boljši jutri.

Naslov letošnje poslanice je: Migracije: romanja vere in upanja. Papež jo postavi v kontekst 50. obletnice odprtja II. vatikanskega koncila in tudi leta vere – zato tudi tak pomenljiv naslov. Drugo kar poudarja je, da sta prav vera in upanje v srcu tolikih migrantov, še posebej, ko se jim pojavi želja po boljšem življenju, ki je povezano s težnjo, da zapustijo 'obupovanje' nad neuresničljivo prihodnostjo doma.

Potovanja mnogih migrantov navdihuje globoko zaupanje, da Bog ne zapušča svojih ustvarjenih bitij in prav ta tolažba napravi rane izkoreninjenosti ter ločitve od dežele in najdražjih znosnejše, je dejal p. Schweiger.

p. dr. Robin Schweiger
p. dr. Robin Schweiger © Izidor Šček
Migranti in begunci lahko ob težavah doživijo tudi nove in gostoljubne odnose, ki jim bodo dali poguma, da bodo za dobrobit dežele gostiteljice prispevali njihove poklicne sposobnosti, njihovo družbeno-kulturno dediščino, pogosto pa njihovo pričevanje vere daje zagon skupnostim stare krščanske tradicije, opogumlja k srečanju s Kristusom in vabi k spoznavanju Cerkve. Cerkev na širokem polju migracij svojo materinsko skrb obrača v več smeri.

Po eni strani Cerkve zaznava, da pri migracijah prevladujejo okoliščine revščine in trpljenja, ki ne redko vodijo v drame in tragedije. Po drugi strani pa Cerkev ne pozablja na pozitivne vidike, dobre potenciale in nove vire, ki jih migracije prinašajo. Zato se v tej smeri izvajajo akcije in dejanja sprejemanja, ki spodbujajo in spremljajo celostno integracijo migrantov, prosilcev za mednarodno zaščito in beguncev v novo družbeno-kulturno okolje, ne da bi pri tem spregledali religiozno razsežnost, ki je bistvena za življenje vsake osebe.

Ravno to je razsežnost, ki ji mora Cerkev zaradi samega poslanstva, ki ji ga je naložil Kristus, posvečati posebno pozornost in skrb: to je njena najpomembnejša in posebna naloga pravi Papež. Pozornost na religiozno razsežnost pri kristjanih iz različnih krajev sveta vključuje tudi ekumenski dialog in skrb za nove skupnosti,

Benedikt XVI. v poslanici omenja tudi urejevanje migracijskih tokov in vprašanje nezakonitega priseljevanja, najbolj perečo temo v primerih, ko nastopa kot trgovanje z ljudmi in njihovo izkoriščanje, najnevarnejše za ženske in otroke.

P. dr. Robin Schweiger je v oddaji povedal tudi, kako je problematika beguncev in migrantov urejena v Republiki Sloveniji, koliko ljudi je bilo v Azilnem domu in v Centru za tujce ter kakšen je trenutni trend. Ob koncu je dodal sporočilo za prosilce za mednarodno zaščito, za begunce in tudi za poslušalce in poslušalke Radia Ognjišče.

Med novicami pa smo slišali: o okrasitvi avle Ministrstva za notranje zadeve, srečanju predstavnikov nevladnih organizacij z regionalnim predstavnikom UNHCR Köfnerjem in božičnem koncertu v centru za tujce.

Hvala vsem, ki podpirate delo Jezuitskega združenja za begunce Slovenije: Slovenski provinci Družbe Jezusove in številnim dobrim ljudem, ki preko te oddaje pomagate beguncem in prosilcem za mednarodno zaščito.

Če želite tudi vi pomagati ljudem, ki zaradi preganjanja iščejo miru kot begunci po svetu, pokličite na tel. 01/430 00 58 ali na mobilno številko urada JRS 031/636 964. Veseli bodo vaše pomoči.

Naslednja oddaja bo v soboto 16. februarja 2013 ob 18. 30.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...