Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Kardinal Rode: Kristjani bodimo nosilci poguma in zaupanja v prihodnost

Slovenija | 09.12.2012, 18:57

Ljubljanska nadškofija je s slovesnostjo v stolnici svetega Nikolaja sklenila jubilejno leto, ki ga je obhajala ob 550-letnici škofije. Somaševanje je vodil kardinal Franc Rode, ki ga je papež Benedikt XVI. ob tej priložnosti imenoval za svojega odposlanca. Ob oltarju so se mu pridružili skoraj vsi naši škofje, apostolski nuncij, novi goriški nadškof Carlo Redaelli, sarajevski nadškof, kardinal Vinko Puljić in približno 140 duhovnikov.

Po besedah ljubljanskega nadškofa metropolita Antona Stresa je bilo bogoslužje ob sklepu leta, v katerem smo se z različnimi dogodki spominjali ustanovitve in potrditve ljubljanske škofije, priložnost za zahvalo Bogu "za vse milosti, ki smo jih prejeli v času praznovanja pa tudi za vse, kar je Bog storil po ljubljanski škofiji in njenih pastirjih za naš narod v času od ustanovitve do današnjega dne".

Zgodovino je v pridigi orisal kardinal Rode. Med drugim je opozoril na pomen škofijskega sedeža v Ljubljani za rast krščanske vere na naših tleh ter za prebujanje in utrjevanje slovenske narodne zavesti. "Z ustanovitvijo škofije smo Slovenci prvič v zgodovini dobili svoje središče, ki se je v teku stoletij vse bolj uveljavljalo prav zaradi navzočnosti škofijskega sedeža. Do takrat smo bili ljudstvo, razdeljeno na različne pokrajine, brez središča, ki bi pritegovalo k sebi in povezovalo različne dele," je dejal. Po njegovih besedah ima ljubljanska nadškofija zelo pomembno poslanstvo tudi danes, z njo pa tudi vsi slovenski kristjani.

Kardinal Rode je spomnil, da naj bi Cerkev v svojem življenju odsevala temeljna načela evangelija, ki so "ljubezen do Boga in do bližnjega, odpuščanje nasprotnikom, sočutje do trpečih, ponižnost v služenju, duha uboštva in skromnosti". Kot je dodal, je pomembna skladnost med življenjem in naukom. Prepričan je, da mora Cerkev ljudem odpirati obzorja večnosti in jih usmerjati k Bogu, prav tako je naloga omogočiti človeku, da pride v stik z Bogom in z njim vzpostaviti osebni odnos. "To pomeni oznanjati ljubezen, ki se je razodela v Jezusu Kristusu; pomeni oznanjati njega, ki nam je razodel pravi obraz Boga in nam pokazal pot pristne človeškosti; pomeni vzgajati zrele kristjane po meri Kristusa, može in žene, ki odgovarjajo na Gospodov klic z vsem svojim življenjem," je poudaril kardinal Rode.

Nadškof Anton Stres
Nadškof Anton Stres © Janez Platiše
A naše oznanjevanje, tako papežev odposlanec na slovesnosti v ljubljanski stolnici, ima tudi kritično stran. "Kristjan je solidaren z vsemi, odgovoren do družbe kot polnopravni državljan, vendar se ne obnaša kot drugi, se ne uklanja volji večine, če ta zavzema stališča, ki so proti njegovi vesti, skratka, ne živi posvetno, se ne prilagaja mišljenju tega sveta. To pomeni, da ima pogum živeti drugače, da ne poklekuje pred maliki časa, da jasno pokaže svojo krščansko različnost," je pojasnil. Med nalogami, ki jih po prepričanju kardinala Rodeta narekuje zdajšnji čas, je obramba človeškega življenja od trenutka spočetja do naravne smrti. "Prav tako ne moremo in ne smemo zanemariti obrambe zakonske zveze in družine. Kljub spremembam v mišljenju, kljub silovitim napadom laicističnih lobijev ostaja dejstvo, da stabilna, uspešna in srečna družba stoji na zdravi in trdni družini. Brez družin, ki temeljijo na iskreni in trajni ljubezni med možem in ženo, ki sta odprta za življenje, narod nima prihodnosti," je še dodal.

Ob sklepu nagovora se je kardinal Rode na slovenske vernike obrnil z naslednjimi besedami: "Kristjani bodimo v tem času nosilci poguma, zaupanja v prihodnost, veselja do življenja. Vem, kriza je tu in nekateri jo občutijo zelo boleče, a ne bomo je rešili z medsebojnim obtoževanjem, z uničujočo kritiko, ampak z zaupanjem, s pogumom, s solidarnostjo in z vero v prihodnost."

Slovesna sveta maša; Ljubljanska stolnica
Slovesna sveta maša; Ljubljanska stolnica © Janez Platiše
Več: Katoliška Cerkev

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...