Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Stanko Vuk na Radiu Ognjišče ob 100. obletnici rojstva

Slovenija | 16.11.2012, 21:53 Tone Gorjup

V teh dneh mineva 100 let od rojstva pesnika in pisatelja Stanka Vuka. Domačini so se mu poklonili že minulo nedeljo, na Radiu Ognjišče pa smo mu posvetili sinočnji Literarni večer v oddaji Beremo, beremo. Vanj smo povezali njegove pesmi, nekaj proznih zapisov in nekatera ljubezenska pisma, ki jih je Stanko pisal svoji ženi Danici iz zapora. Večer smo sklenili z zapisom Lina Legiše, v katerem je ta povzel zadnje trenutke tragične zgodbe Stanka in Danice Vuk - Mladoporočencev iz Ulice Rossetti, kakor ju imenuje pisatej Fulvio Tomizza.

Stanko Vuk se je rodil 12. novembra 1912 v Mirnu pri Gorici. Med prvo svetovno vojno se je družina preselila v Názarje. Po vrnitvi domov je Stanko obiskoval osnovno šolo v Mirnu in nato gimnazijo v Gorici. Po maturi je študiral politične in diplomatske vede v Benetkah ter doktoriral z disertacijo o narodnih manjšinah v Jugoslaviji. Zatem se je zaposlil v založništvu Trstu. Fašistična oblast ga je zaradi delovanja v duhu slovenstva obsodila že v dijaških letih. Leta 1941 je bil na drugem tržaškem procesu kot voditelj krščanskih socialistov obsojen na 15 let ječe. Nemška oblast ga je pomilostila, a prost je bil le nekaj tednov, saj so ga neznanci 10. marca 1944 skupaj z ženo Danico in znancem, ki je bil na obisku pri njem, ustrelili. Njegovo usodo je opisal Fulvio Tomizza v romanu Mladoporočenca iz Ulice Rossetti.

Stanko Vuk je prve pesmi objavljal v primorskem mesečniku Družina. Pozneje je sodeloval s pesmimi in krajšo prozo v Domu in svetu, Dejanju, Mladiki in drugod. Pisal je še črtice, kritike in poročila; ohranila so se tudi njegova pisma iz zapora, ki predstavljajo eno izmed najlepših tovrtnih besedil v slovenski literaturi. V Kopru je leta 1959 izšla zbirka njegovih izbranih del Zemlja na Zahodu, leta 1998 pa so v mariboru izdali knjigo Pomlad pod Krasom; gre za predelano in dopolnjeno izdajo Vukove zapuščine, z novo študijo in številnimi fotografijami.

Mirnčani ob 100. obletnici rojstva Stanka Vuka

V Mirnu je pred leti zaživelo Kulturno društvo „Stanko Vuk“, ki je v sodelovanju s še nekaterimi ustanovami pripravilo več spominskih prireditev ob stoti obletnici rojstva svojega rojaka. Dan pred obletnico njegovega rojstva so pri cerkvi Sv. Jurija v Mirnu odkrili njegovo spominsko ploščo, zvečer pa je bila v dvorani Gnidovčevega doma na Mirnskem gradu monodrama Kako srečen bi bil, če bi ti razumela te moje besede v izvedbi pesnika in igralca Toneta Kuntnerja. Predsednik društva Mavricij Humar je ob tem povedal, da jih je presenetil dober odziv obiskovalcev iz drugih krajev Slovenije pa tudi iz zamejstva, kjer Stanka Vuka precej bolje poznajo kot pri nas. V občinski stavbi so v ponedeljek, 12. novembra 2012, odprli še Razstavo o življenju in delu Stanka Vuka. Društvo, ki nosi njegovo ime, pa načrtuje prireditve tudi v drugih krajih po Sloveniji.

Slovenija, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...