Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sestra in brata Šantej so trio Šantej (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Sestra in brata Šantej so trio Šantej

Premikanja v Frankfurtu

| 30.11.2012, 07:58 Matjaž Merljak

V preteklih mesecih ni bilo ravno slišati kaj o dogajanju v frankfurtski župniji. Poletni in jesenski meseci po svoje vplivajo na delo in življenje v tej naši skupnosti, pri ljudeh je več premikanja in potovanj sem in tja. Vsekakor pa je značilnost preteklih mesecev v tem, da se je v poletno-jesenskih mesecih na novo doselilo v našo župnijo precejšnje število ljudi iz Slovenije. Seveda so se priselili na celotno ozemlje naše župnije, nekateri pa so se že preselili kam drugam ali nazaj v domovino. Vse to pa seveda odseva ne ravno zdravo vzdušje v domovini.

Amadej si je izposodil harmoniko pri ta večjih muzikantih
Amadej si je izposodil harmoniko pri ta večjih muzikantih © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu
Zlasti prvi dnevi novembra so posvečeni našim pokojnim in marsikoga pot v teh dnevih odpelje domov. A tudi tukaj v naši župniji smo se v molitvi pridružili mnogim, ki se na ta način bolj ali manj pogosto združujemo v občestvo s svetimi, trpečimi in potujočimi. Na prvo novembrsko nedeljo pa je bilo možno v Frankfurtu pri nedeljski maši ostarelim in bolnim prejeti tudi zakrament bolniškega maziljenja.

Mariji je v naročje priletela pečena gos
Mariji je v naročje priletela pečena gos © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu
Tudi Martinovo se nas je dotaknilo, saj smo tudi letos pripravili naše martinovanje. Z večerno mašo v cerkvi Sv. apostolov v Frankfurtu smo začeli to naše srečanje, v gosteh pa smo imeli mladi družinski Trio Šantej iz Šentruperta na Dolenjskem. Okoli sto se nas je zbralo vseh skupaj (tudi s tistimi, ki so sestavljali 'delovno brigado') in preživeli smo lep večer in noč v prehodu na Martinovo nedeljo. Tudi tokrat lahko rečemo, da je bilo nekaj novih obrazov, ki so prvikrat prišli med nas, nekateri celo iz okolice Stuttgarta, pogrešali pa smo seveda mnoge nam že dolga leta znane obraze. Lepo zapečena 'martinova gos' pa se je vsedla v naročje gospe Bricl. Žal nam ni uspelo spraviti skupaj kakšnega posebnega dobička v podporo Aninemu skladu ali kakšni drugi dobrodelni organizaciji.

V nedeljo, 18. novembra 2012, pa so nas prijetno presenetili pevci Slovenskega komornega zbora pod vodstvom Martine Batič, ko so prišli k naši nedeljski maši. V frankfurtski Stari operi so zvečer namreč imeli nastop skupaj s sopranistko Anno Netrebko. Seveda je petje takega zbora pri tej nedeljski maši treslo ne ravno veliko kapelo klaretincev. Hvala g. Kinku (ki je sicer pred leti prenočeval v naših prostorih) in vsemu zboru za presenečenje in lepo pričevanje.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...