Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Miha Gorše in Tadej Sadar (foto: ARO)
Miha Gorše in Tadej Sadar

Kako je nastajala zgoščenka "Presenečenje"

Radijski utrip | 20.11.2012, 00:05 Petra Stopar

Po večeru presenečenj na Gala koncertu je glavno „Presenečenje“ zdaj tudi v rokah poslušalcev, melodije pa lahko slišimo radijskem programu. O tem, kako se je rodila zamisel za projekt in kako je nastajala zgoščenka s pesmimi, ki jih pojemo radijci, smo vprašali glavna krivca – urednika za resno glasbo Tadeja Sadarja in glasbenika Miho Goršeta.

Tadej, od kod ideja o predelavi slovenskih skladb, ki jih prepevamo radijci, in zakaj je našla prostor na Radiu Ognjišče?

Ker pripravljam glasbene lestvice za nedelje in praznične dni, ko je glasba še posebej izbrana in ubrana malo bolj resnobno, velikokrat naletim na veliko dobrih besedil, hkrati pa na starejše aranžmaje, ki potrebujejo neko novo loščilo. Ideja je rasla več let in Miha je nekoč predlagal, 'Kaj pa, če bi mi nekaj takega naredili?!' To se je dokončno potrdilo ob Gala koncertu, kjer naj bi te pesmi tudi izvajali.

Zakaj ravno te skladbe?

Želel sem, da so upoštevane pesmi, ki še niso na novo obdelane. Vemo, da kar nekaj uglednih slovenskih glasbenikov predeluje stare melodije – osebno sem vesel, da prihaja do tega, ker pesmi kar naenkrat zaživijo v tem času, v sodobni obdelavi. Tudi mi smo se tega lotili na ta način. Iskali smo tisto, kar še ni obdelano in hkrati pesmi s tehtnim besedilom. Skupaj z Marjanom Buničem in Mihom, pa tudi širše, smo zadevo 'predebatirali' in končen rezultat je teh sedemnajst pesmi.

Miha, ti si popevkam dal novo glasbeno podobo. Kakšen izziv je bil to zate?

Ogromen, ker to so znane slovenske pesmi z odličnimi teksti in sporočilo mora ostati takšno, kot je, treba pa jih je posodobiti, da so lahko v etru tudi še v teh časih, ko se vrti bolj moderna glasba. Kljub temu pa mora biti prijetno za poslušalce, katerim je namenjeno. Izziv je bil kar velik, ampak mislim, da je vsa ekipa svojo nalogo odlično opravila.

Kako pa bi opisal izkušnjo sodelovanja z radijci in Radiem Ognjišče?

Vse super! Mislim, da se odlično razumemo. Zadnje pol leta ali leto sem bil na radiu skoraj več kakor doma, tako da se kar naenkrat počutim kot del te hiše. Mislim, da so vsi zaposleni ljudje z mnogimi darovi in nisem pričakoval kakšnih posebnih zapletov. V studiu so vsi dali svoj maksimum od sebe in ni bilo težav.

Kako je bilo ustvarjati nove glasbene podlage?

Nekatere pesmi so v originalnih verzijah precej znane in težko je delati isto, ker vokali niso isti in tudi ne moreš pričakovati, da bo nekdo zapel tako lepo kot originalni izvajalec, ko so bili pevci res izbrani in ni mogel vsak peti, zdaj pa lahko praktično poje kdor koli.

Tadej, katere radijske glasove lahko slišimo na zgoščenki?

Tu je Ivan Hudnik, ki ga poslušalci gotovo poznajo, zablestel je Andrej Jerman, zanimiva je bila izkušnja z Miho Močnikom, Potem sta tu Urša in Jure, ki ju tudi nekateri poznajo že kot pevca, pa gotovo ti, Petra, pa Marjan Bunič, tudi sam sodelujem, zraven pa sta še Mateja Feltrin Novljan in Mirjam Judež.

Imate že kakšen nov navdih za naprej?

Nov projekt bo duhovna ritmična glasba. To lahko napovem v velikem upanju, da se bo zares zgodilo. Kdaj in kako, pa naj bo v Božjih rokah.

Glasbeniki, ki so snemali glasbo za album
Glasbeniki, ki so snemali glasbo za album © s. Aleša Stritar

Radijski utrip, Dogodki, Oddaje
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...