Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Volilno gradivo je na poti

| 25.10.2012, 00:15 Matjaž Merljak

Do konca tega tedna bo Državna volilna komisija DVK 46.000 volivcem, ki stalno prebivajo v tujini, po pošti poslala glasovnice za volitve predsednika republike, ki bodo 11. novembra 2012. Tistim volivcem, ki živijo zunaj Evrope, so že poslali prazne glasovnice.

Po zadnjih podatkih DVK je volivcev s stalnim prebivališčem v tujini 62.079. Vsi registrirani volivci lahko glasujejo na predsedniških volitvah, ki bodo 11. novembra 2012, po pošti ali osebno na diplomatsko-konzularnih predstavništvih. Za glasovanje se jim ni treba posebej prijaviti, pač pa po pošti prejmejo volilno gradivo z glasovnico, ki jim jo bodo poslali do konca tega tedna.

Državna volilna komisija je 16.054 volivcem, ki živijo v državah zunaj Evrope, pa tudi v Azerbajdžanu, Belorusiji, Gruziji, Moldaviji, Rusiji, Ukrajini in Turčiji, že poslala uradne prazne glasovnice, na katere bodo morali sami vpisati imena kandidatov. Preostalih 46.025 volivcev, ki stalno prebivajo v evropskih državah, pa bo do konca tedna prejela enake glasovnice, s kakršnimi bodo volivci novega predsednika države izbirali v Sloveniji. Za vse volivce v tujini, ki bodo glasovali po pošti, velja, da morajo na DVK ali okrajno volilno komisijo prispeti do 19. novembra do 12. ure.

Hkrati z glasovnico za prvi krog predsedniških volitev bodo volivci v tujini prejeli tudi glasovnico za morebitni drugi krog, ki bo predvidoma 2. decembra. Glasovnice za drugi krog volitev pa bodo prazne za vse volivce v tujini, tako v evropskih kot neevropskih državah. Volivci v tujini bodo morali biti pri tem pozorni, da po pošti ne bodo vrnili napačne glasovnice - denimo v prvem krogu glasovnice za drugi krog, saj v tem primeru njihov glas ne bo veljaven.

Med volivci, ki v Sloveniji nimajo stalnega prebivališča in živijo v tujini, jih največ prebiva v evropskih državah, od tega največ v Nemčiji (okoli 11 tisoč), le malo manj na sosednjem Hrvaškem, okoli 5000 jih je v Srbiji, nekoliko manj pa v Italiji in Avstriji.

Med državami zunaj Evrope ima največ slovenskih državljanov volilno pravico v Kanadi (skoraj 5000), malo manj v Argentini (okoli 4500), nato v Avstraliji (3000) in dobrih 2000 v ZDA. Poleg volivcev, ki stalno živijo v tujini, bo na tokratnih predsedniških volitvah, glasovalo tudi 1254 državljanov, ki bodo v tujini začasno. Ti so se morali za takšen način glasovanja prijaviti. Od tega jih bo 538 glasovalo na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, 716 pa po pošti.

Vir: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...