Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Predsednik vlade Janez Janša (foto: www.kpv.gov.si)
Predsednik vlade Janez Janša

Janša v poslanici ob dnevu reformacije poudaril pomen slovenskega jezika za narod

Slovenija | 31.10.2012, 08:40

Predsednik vlade Janez Janša je v poslanici ob dnevu reformacije poudaril, da je slovenska govorjena in pisana beseda ohranila slovenski narod. "Slovenski jezik nas združuje. Je temelj naše narodne zavesti," je zapisal. Hkrati pa je izpostavil še, da bosta za napredek naroda potrebni tudi enotnost in odločnost.

Kot je izpostavil premier, letos mineva dvajset let odkar v Sloveniji obeležujemo 31. oktober kot dan reformacije, "dan, ki je za vse nas predvsem praznik slovenskega jezika".

Spomnil je na prvo slovensko knjigo, ki jo je prinesla reformacija s Primožem Trubarjem in ki je umestila slovenski jezik na svetovni zemljevid knjižnih jezikov. "Vsega tega pa slovenski protestantski pisci niso dosegli v okoliščinah, ki bi jim bile naklonjene," je navedel. Dodal je, da so bili Primož Trubar, Jurij Dalmatin, Adam Bohorič in drugi protestantski pisci globoko razmišljujoči, pa tudi nemirni in ustvarjalni ljudje, ki so pogumno vstopali v tedanji evropski intelektualni prostor. Njihovo delo, ustvarjalnost in vizija nas združujejo in nosijo sporočilo, ki velja tudi danes, je prepričan premier.

"Sporočilo, ki ga lahko danes črpamo iz njihovega dela, je, da je s trdno voljo in jasno vizijo mogoče doseči na videz nemogoče. Slovenska govorjena in pisana beseda je ohranila slovenski narod," je zapisal. A hkrati dodal, da samo zaradi jezika Slovenci ne bomo obstali kot narod. "Za naš napredek in razvoj bo potrebno več kot to. Potrebni bosta enotnost in odločnost. In isti jezik pri sprejemanju pomembnih odločitev," je poudaril.

Temelji, ki jih je skozi stoletja naše zgodovine razjedal čas, namreč danes niso več tako trdni, kot bi si želeli, je prepričan Janša. Kot je pojasnil, so obremenjeni z razjedami slabih odločitev in naplavin, ki jih desetletja po neurjih ni nihče odstranil. "Pustili smo, da se je na zidovih naselila plesen, ki razjeda naše vrednote. Vrednote, ki so jih spoštovali in cenili naši predniki. In na katerih so zrasli temelji slovenstva. Prezrli smo jasna opozorila in sledili lahkomiselnim pastem grabežljivosti in brezbrižnosti, ki so nas pripeljale v položaj, ko moramo ponovno razmišljati o svoji suverenosti," je zapisal v poslanici.

Zato moramo, meni predsednik vlade, ponovno stopiti skupaj in se odločiti za pravo pot. "Danes imamo za to še priložnost. Naj nam bodo odločnost, trdnost in vizija Primoža Trubarja, Jurija Dalmatina, Adama Bohoriča in drugih, ki so jim sledili, spodbuda, da to tudi dosežemo," je še dodal.

Slovenija, Politika
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...